Ett Europa för alla: aktionsdag den 19:e maj

Gå och rösta!

Glöm inte att också avlägga ditt vallöfte att rösta mot rasism och för klimatet!

Anmälan till demonstrationer

Den 19:e maj demonstrerar vi mot rasism och för klimatet i Sveriges tre största städer. Du behövs för att demonstrationerna ska bli en succé!

Anmälan Stockholm | (Facebookevenemang)
Anmälan Göteborg | (Facebookevenemang)
Anmälan Malmö | (Facebookevenemang)
Norrköping | (Facebookevenemang)

 

Valet till Europaparlamentet 24-26 maj kommer avgöra framtiden för den Europeiska Unionen. I Europa pågår idag protester och strejker för klimatet, för mänskliga rättigheter och för rättvisa. Men samtidigt sprider sig rasismen; skapar splittring mellan grannar och arbetskollegor, ställer flyktingar i skottgluggen för människors frustration och sopar viktiga problem under mattan. När rasistiska förklaringar biter sig fast minskar möjligheterna att rädda klimatet och skapa ett rättvisare samhälle.

Därför organiserar Skiftet aktionsdag den 19 maj genom en nationell aktion och tre demonstrationer. Vi kallar dagen Ett Europa för alla – din röst mot rasismen.

Demonstrationer

Aktionsdagen sker inte bara i Sverige utan i Tyskland, Nederländerna, Frankrike, Österrike, Polen och Ungern. I Sverige organiserar vi demonstrationer landets tre största städer:

Anmälan Stockholm | (Facebookevenemang)
Anmälan Göteborg | (Facebookevenemang)
Anmälan Malmö | (Facebookevenemang)

Facebookprofil

Om du vill kan du också lägga till en stilig ring kring dig profilbild på Facebook genom att klicka här.

Aktivistpaket

1000 aktivistpaket tog slut på 48 timmar och vi har tyvärr inte råd att trycka fler. Har du beställt ett kommer det komma i god tid innan den 19:e.

Plattformen Ett Europa för alla

Vi vill inte bara stoppa rasismens framfart utan vi har en annan vision för Europa. Vårt framtida Europa …

 • Försvarar mänskligheten och mänskliga rättigheter. Istället för att göra Europeiska gränser till en fästning och låta människor drunkna i Medelhavet garanterar vårt Europa garanterar en säker passage, rätt till asyl och ett rättvist asylförfarande för de som söker skydd.
 • Står för demokrati, mångfald och yttrandefrihet. Istället för att främst lyssna på storbolagslobbyisterna ska vårt Europa lyssna på sina medborgares röster. Vårt Europa försvarar rättsstatsprincipen, blir mer demokratisk och ger Europaparlamentet mer inflytande. Det främjar tolerans och garanterar en mångfald av livsstilar, jämställdhet, frihet konst, kultur, fri press samt ett blomstrande civilsamhälle.
 • Garanterar social rättvisa. Istället för att rycka framåt med privatisering, avreglering och en handelspolitik som gynnar storbolag framför medborgarna ska EU utgöra en motvikt till det kraftigt växande inflytande som multinationella företag. Vårt Europa baseras på solidaritet och skyddar arbetstagarnas rättigheter och garanterar alla människor rätten till utbildning, bostäder, sjukvård, social trygghet och ett liv utan fattigdom. Europa måste uppfylla sitt ansvar i detta avseende – både hemma och över hela världen.
 • Är en drivkraft för grundläggande ekologisk förändring och en lösning på klimatkrisen. Istället för att förlita sig på fossila bränslen och kärnkraft omfamnar vårt Europa förnybara energikällor. Det möjliggör hållbart, klimatvänligt jordbruk och se till att omvandlingen genomförs på ett socialt ansvarsfullt sätt och att rättvisa jobb skapas.

På söndagen den 19 maj 2019 kommer hundratusentals människor i hela Europa och Sverige gå ut på gator och torg tillsammans för Europas framtid och mot rasismen.

Organisationer som står bakom aktionsdagen i Sverige

Svenska organisationer som står bakom aktionsdagen:

 • Skiftet
 • Jordens Vänner
 • Momentum
 • Klimataktion
 • Tillsammansskapet
 • Fossilgasfällan
 • #MERmänsklighet
 • WeMove.eu

Läs mer om den Europeiska aktionsdagen.

Vill din organisation stå bakom aktionsdagen? Skicka ett mejl till [email protected]

Fler nyheter