Majoritet för totalförbud av spelreklam

Inför civilminister Ardalan Shekarabis möte med nätcasino-branschen på torsdag har folkrörelsen Skiftet ett upprop för ett totalförbud för spelannonser i Sverige.

10 000 har skrivit under och över 1 000 aktiva från hela Sverige har skänkt en slant till en opinionsmätning vi har låtit SIFO göra som genomfördes förra veckan. Tre frågor ställdes förra veckan till 1 153 svenskar om spelreklam och förbud:

  • 87 procent instämmer helt och hållet i att det är för mycket spelreklam. 95 procent tycker det är för mycket spelreklam.
  • 76 procent instämmer helt i att reglerna för spelreklam borde skärpas. 88 procent tycker att reglerna för spelreklam borde skärpas.
  • En majoritet om 53 procent instämmer helt i att spelreklam borde förbjudas. 70 procent är positiva till spelreklamförbud.

Sifos dagliga webbomnibus har en generell svarsfrekvens på 40 procent.

Skiftets kanslichef Robin Zachari kommenterar undersökningen:

”Opinionsmätningen finansierad av över fem hundra vanliga medborgare runt om i landet visar hur trötta svenska folket är på spelreklamen. 95 procent tycker det är för mycket spelreklam, 88 procent tycker att reglerna borde skärpas och en majoritet på 70 är positiva till spelreklamförbud.”

Zachari fortsätter:

”Nu kan inte civilminister Ardalan Shekarabi backa från att han öppnat för totalförbud. Oavsett vad spelbranschen säger på deras möte med ministern är det tydligt att det svenska folket är för ett totalförbud. Om ministern verkligen vill stoppa spelreklamen som ruinerar människor står folket bakom honom.”

Hela SIFO-undersökningen kan du läsa här.

Robin Zachari nås på: +46 73 773 91 88.

Fler nyheter