Streamingtjänsterna som stödjer hatet

Dagens mediala landskap vimlar av tjänster och möjligheter att få ut sitt budskap. De högerextrema har sina skriftliga nyhetssajter, men de återfinns även på vanliga podcaststreamingtjänster som Spreaker, Podbean och Acast samt självklart Youtube.

Den högerextrema nyhetsplattformen Svegot, som hör ihop med organisationen Det fria Sverige, fick i början av december sitt konto nedstängt från Youtube. Det är alltså inte en självklarhet att hatgrupper ska få använda streamingtjänster för att sprida sin hatpropaganda.

Ljud och bild är ett bra sätt att nå ut med sina budskap och streamingtjänster är ett bra sätt att öka räckvidden. Skiftet har granskat vilka streamingtjänster som stödjer hatet och hur deras användaravtal ser ut. Samtliga streamingtjänster förbjuder innehåll som uppmuntrar till till exempel rasism eller våld, vilket innebär att ingen av de granskade kontona borde få finnas på streamingtjänsterna

Skiftet menar att det är dags att strypa tillgången till streamingtjänster för högerextrema organisationer och nyhetssajter. måste leva upp till sina användaravtal.

Tech måste sluta stödja hatet och därmed strypa hatpropagandan!

Kanal eller organisation Spreaker Spotify Itunes Youtube Podbean Acast
Nordisk alternativhöger* x x x x x x
Radio Nordfront** x x x
Svegot x
Skandinavisk frihet x x
Podcast nationella x x x x

Flera av de granskade högerextrema organisationerna och nyhetssidorna finns på Youtube.

Youtube
Det fria Sverige
Alternativ för Sverige
Fria tider
Motpol
Nya dagbladet
Nya tider
Samhällsnytt
Nordisk ungdom

Hur har vi gjort?

Skiftet har primärt utgått från de organisationer och sammanslutningar som finns i Stiftelsen Expos wiki samt använder sig av de plattformar vi tittat närmare på. Skiftet har dock gjort den här kartläggningen själva utan stöd från Expo eller någon annan organisation.

Nyhetssajterna utgår från vilka som har stor spridning eller hör ihop med någon av grupperna.  

Skiftet har på populära streamingtjänster sökt på organisationernas och nyhetssidornas namn för att se om de har konton på de olika tjänsterna.

Skiftet har fokuserat på högerextrema grupper och deras nyhetssidor då dessa har stor närvaro och får stor spridning på internet.

Det är dags för tech att sluta stödja hat och därmed strypa hatpropagandan.

*Nordisk alternativhöger har följande podcasts på Spreaker: Alt Norden LAJV, Kulturarbetarna, Nilssons rapport, The Transatlantic Pact och Vita Pillret. Vita pillret finns även på Itunes, Spotify, Podbean och Acast.  

**Nordiska motståndsrörelsen/Radio Nordfront har följande podcasts på Spreaker: Frontlinjen, Ledarperspektiv, Lifsferill, Mer än ord, Nordic frontier, Radio Kungälv, Radio Ludvika, Radio Nordfront, Radio Regeringen. 

 

 

 

Fler nyheter