Gå inte på berättelsen om valfusk

När stoftet från valrörelsen börjar lägga sig, slår det mig. Det är nu det börjar på riktigt. Det är nu inte bara våra partiledningar ställs på prov, utan även vi medborgare. För nu börjar eftervalskampanjerna.

Mest märkbar är kampanjen från Sverigedemokraterna och deras svans i form av rasistiska nyhetssidor. Tillsammans försöker de skapa en bild av ett omfattande röstfusk. Det här började redan några veckor innan valet, med rapporteringar om saknade valsedlar på vallokaler och en Facbeookgrupp dit SD-aktiva kan rapportera in valfusk.

Det här är ett narrativ som sedan byggts på efter valnatten. Ett resultat ganska långt under det förväntade för SD har gjort att de kan använda diskrepansen mellan till exempel YouGovs mätning, där de senast innan valet hamnade runt 25 procent, och det faktiska valresultatet på 17,6 procent av rösterna.

Berättelsen har även byggts på med “observationer” av “klanröstning” (vidrigt begrepp) där SD med vänner menar att grupper i gått och röstat tillsammans och en man som bestämmer över de övriga sagt åt resten av gruppen att rösta på Socialdemokraterna. Det är en berättelse som uppmuntras även av många på högerflanken som inte tillhör SD. De legitimerar en bild av starka sossefästen som fyllda av röstpåverkan och fusk, vilket det inte finns bevis för.

Väljare i sossestarka områden har även anklagats för att vara otillbörligt påverkade, eftersom de kom till vallokalen med s-valsedlar i hand. Då ska vi alla minnas att SD för några veckor sedan var rasande för att PostNord inte lyckats dela ut deras valsedlar till samtliga hushåll i Sverige, för att väljare ska kunna ha med sig SD:s valsedlar till vallokalen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har gått ut med att Sverige varit relativt förskonade från påverkanskampanjer utifrån inför valet, men att den osäkra situation som nu råder kring regeringsbildningen sannolikt kommer att nyttjas av främmande makter som vill se SD i regeringsställning.

Sverige har ett robust valsystem, det finns ingen anledning att tro på berättelserna om valfusk. Den källkritik vi alla uppmanades att utöva inför valet kan vi inte lägga undan, snarare är det dags att vara ännu mer vaksam.

 

*Foto: Kristianstads kommun/Malin Bergkvist 

**Ändring 2018-09-13 kl. 10:15: Några språkliga korrigeringar och det korrekta preliminära resultatet för SD:

Fler nyheter