Tillsammans för en öppnare valrörelse

När 70 procent av svenskarna tycker att utländska organisationer inte ska få  annonsera på sociala medier för att påverka valet, lyssnar vi. Därför har Skiftet tagit fram Annonskollen.

Det är en hård kamp om din röst i valet om några veckor. Men det är inte bara partier som har ett intresse av att du röstar på ett visst sätt. Även Ryssland har starka åsikter om vem du bör lägga din röst på och för dem finns bara ett alternativ – Sverigedemokraterna. Men du kommer inte att se en valaffisch med budskapet ”En röst på Jimmie är en röst på Ryssland”. Nej, Putins hejdukar använder sig av mer sofistikerade metoder, nämligen annonsering i sociala medier.

I en Sifoundersökning svarade 70 procent ja på frågan om de anser att Facebook och Google bör stoppa politiska annonser från utländska organiasationer som försöker påverka valet.

Skiftet har ingen möjlighet att stoppa annonserna som vill påverka dig i valet, men vi kan bidra genom att hitta och visa upp de politiska annonser som finns. För det behöver vi din hjälp. Så som systemet är uppbyggt kan den som annonserar på Facebook rikta in sig med millimeterprecision på just dig, utifrån ålder, var du bor och dina intressen. Vi kan på egen hand därför inte hitta de annonser du ser.

Genom att installera ett tillägg i din webbläsare, hjälper du till att bygga upp en databas av politiska annonser, från höger till vänster, från partier och andra som vill påverka dig. Du hjälper oss att få koll på vem som riktar sina annonser mot dig.

Tillsammans lägger vi grunden för en öppnare valrörelse. Var del av rörelsen och bidra till Annonskollen!

Installera tillägget genom att klicka här (funkar på Chorme eller Firefox i datorn).

Om du inte kan eller vill installera tillägget, kan du ändå bidra. Läs mer om det här.

Läs mer om Annonskollen här.

Fler nyheter