Anti-abortlobbyn gör allt de kan för att ta makten över kvinnors kroppar

14 års fängelse. Det kan straffet bli för en kvinna som genomför, eller försöker genomföra, en abort på Irland.

Strikta abortlagar förhindrar inte aborter. Istället gör lagarna att det utförs illegala och farliga försök till att avbryta en graviditet. Över 5 000 irländska kvinnor beräknas årligen resa utomlands för att kunna göra en abort på ett sätt som inte riskerar deras egen hälsa eller att de sätts i fängelse.

2013 mjukades landets abortlagar upp, då det röstades fram att kvinnor som riskerade att dö till följd av sin graviditet kunde få genomgå en abort. Men fortfarande har våldtagna kvinnor, eller de som utsatts för incest, inte rätt att göra det. En lagstiftning som har fått kritik av såväl Europadomstolen som FN.

Men i slutet av maj kan Irland förhoppningsvis blicka mot en ljusare framtid. Då ska landet folkomrösta om att upphäva grundlagens åttonde tillägg: det som likställer mammans liv med ett ofött fosters. Röstas det åttonde tillägget bort kan det innebära en lagförändring, som gör att fri abort skulle kunna bli laglig till och med vecka 12. En gräns som fortfarande är låg; i Sverige är det fri abort till och med vecka 18.

Men trots Sveriges jämförelsevis liberala lagstiftning kring aborter ska aborträtten inte tas för given. Motioner från Sverigedemokraterna har föreslagit att fri abort bara ska gälla till och med vecka 12, och att de som söker abortvård ska övertygas till ”alternativa lösningar”.

Lobbyister finansierar abortmotståndares arbete. Och med anledning av det är det inte givet att Irlands folkomröstning ger ett positivt resultat. Inte minst med tanke på de inskränkningar som gjorts på aborträtten de senaste åren runt om i Europa. De senaste åren har abortförbud eller restriktioner av aborträtten varit aktuellt i länder som Spanien, Litauen och Schweiz. På Malta är abort totalförbjudet, och Portugal har väldigt restriktiva abortlagar.

Det är inte heller bara i Irland där det snart ska röstas om abort; även i Polen ska det snart beslutas om förändringar i aborträtten. Men medan Irland ska rösta om en mer human aborträtt ska Polen rösta om att begränsa aborträtten ytterligare. Restriktionerna rör dessutom inte bara aborträtten, utan också tillgång till preventivmedel och sexualundervisning i skolan.

Men att stå upp för kvinnors rätt till deras egna kroppar ger resultat. Förra gången Polen försökte begränsa aborträtten togs förslaget tillbaka efter att svartklädda kvinnor protesterat på gator runt om i landet.

Rätten till den egna kroppen innebär att kvinnor inte ska bli utsatta för sexuella övergrepp, men också att kvinnor ska ha rätt till den abortvård de önskar.

När Sverige hade restriktiva lagar kring abort åkte svenska kvinnor till Polen för att göra abort, nu måste vi tillsammans visa solidaritet med de polska kvinnorna så de inte tvingas åka utomlands för att slippa föda barn.

Skriv under namninsamlingen för kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar. Namnen kommer att lämnas över till våra partnerorganisationer i Irland och Polen, för att stötta deras kamp » https://www.mittskifte.org/petitions/sta-upp-for-abortratten-polen-och-irland

Författare: Ida Stiller

Fler nyheter