Ny dom kan skrota hundratals fulhandelsavtal, Ceta kan också gå samma väg

Det här kommer du inte läsa om i svensk media: EU-domstolen har just fattat ett beslut som kan få långtgående konsekvenser för fulhandelsavtal som innehåller direktörsdomstolar.

EU-domstolen har avgjort ett fall när ett holländskt försäkringsbolag kallat Achmea som försökt kräva den slovakiska staten på 250 miljoner kronor för att de förbjudit privata kopplat till välfärdssektorn. Denna stämning kunde hamna i en särskild sorts direktörsdomstol som upprättas i handelsavtal, där bara bolag kan stämma stater som fattar demokratiska, kallad Investment Dispute Settlement (ISDS). Stämningens grund är ett bilateralt handelsavtal mellan Holland och Slovakien och att företaget anser sig särbehandlat. Slovakien vägrade betala och när Achmea tog det till tysk domstol valde denna att skjuta frågan till EU-domstolen.

EU-domstolen fick i uppdrag att avgöra om direktörsdomstolen ISDS som upprättas i handelsavtalet mellan Holland och Slovakien är förenlig med EU-fördraget. Domstolen fann att de inte var det vilket får konsekvensen att över 200 liknande avtal inom EU som kan komma skrotas. Det är mycket positivt och helt in linje med vad tusentals Skiftet-aktiva krävt om att vi ska skrota alla handelsavtalet med direktörsdomstolar.

Men hur påverkar detta Ceta-avtalet mellan Kanada och EU som Sverige snart ska rösta om i riksdagen? Belgien tvingade igenom att avtalet som också innehåller en direktörsdomstol ska kollas på liknande grunder av EU-domstolen. Beslutet om Achmea är ett tecken på att även direktörsdomstolen i Ceta kan falla.

Nu måste vi övetyga riksdagen att inte besluta om ett avtal som innebär att storbolag kan stämma oss på fantasisummor. Därför organiserar vi en demonstration den 21:a mars utanför riksdagen: https://www.facebook.com/events/384290508753750/

Läs mer:
https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2018-03/cp180026en.pdf https://www.clientearth.org/new-ecj-ruling-spell-end-200-intra-eu-investment-agreements-big-win-environmental-protection-europe/

Fler nyheter