CETA hamnar i domstol

Idag kom det goda nyheter om fulhandelsavtalet Ceta mellan EU och Kanada. Belgien har fattat beslut om att skicka avtalet till EU-domstolen. Detta är ett hot mot vår demokrati och därför har tusentals Skiftet-aktiva protesterat mot avtalet.

Orsaken till att Belgien agerar nu är att det i avtalet en särskild direktörsdomstol där storbolag kan stämma oss om de inte gillar demokratiskt fattade beslut. Det var ett krav som framfördes av en belgiska regionen Vallonien förra året för att inte fälla avtalet.

Exakt vad detta innebär för Ceta-avtalet som börjar tillämpas den 21:a september återstår att se. Vad vi vet just nu är att domstolsprocessen kommer ta runt ett och ett halvt år. Hoppet om att fulhandeslavtalet CETA inte kommer finnas kvar i framtiden med direktörsdomstolen lever fortfarande.

Skriv under om du inte vill att storbolag ska få stämma demokratin i särskilda domstolar:

» Ja, jag skriver under «

Fler nyheter