5-minutersförklaring: Så hamnar plastavfall i magen på en kaskelot

Plastfolie, slangar och blomkrukor, ingen skulle misstänka på att det står på menyn för en kaskelot. Ta några minuter av din dag och ta reda på varför djuren äter detta skräp ändå.

En kontinent bestående av plastavfall

Vi konsumerar cirka 100 kilo plast per person – varje år! När vi inte längre använder plasten kastas det. En del av plasten passerar genom floder eller flyger med vinden ner i havet. Det flyter redan runt mer än 100 miljoner ton plast i våra vatten. I Stilla havet, har en hel plastkontinent dykt upp – lika stort som Europa.

Särskilt allvarligt: Plasten ruttnar inte utan överlever upp till 500 år. Många djur misstar plastdelar för mat, äter dessa och svälter sedan till döds med en mage full av plast. Precis som kaskelotten i det här klippet. Dessutom finns det föroreningar så som bekämpningsmedel som fastnar i de små plastdelarna. Om vi äter skaldjur och fisk hamnar de tillslut på våra tallrikar.

Föroreningar som orsakar sjukdom

Den direkta kontakten med plast kan vara skadlig. Ofta innehåller den mjukgörare och andra skadliga ämnen som ingår i plastprodukter. Plast blir spröd över tiden och släpper ut dessa ämnen i miljön. Sedan kan de via vatten och luften hamna i människokroppen och göra oss sjuka.

Vi kan dämma upp plastfloden

Vi uppmanar EU-kommissionen att stoppa nedskräpningen våra hav. De måste sätta upp ambitiösa mål för att minska konsumtion och produktion av plast. Plaster måste produceras utan giftiga tillsatser och betydligt mer plast återvinns.

Skriv under vårt europeiska upprop som över 280 000 redan har skrivit på!

» Ja, jag skriver under«

Fler nyheter