Kommunal hotar att lämna Nordea om bankjätten flyttar sitt huvudkontor

I våras annonserade storbanken Nordea att de skulle flytta sitt huvudkontor från Sverige om regeringen bestämde sig för att höja resolutionsavgiften, vilket kan jämföras med en försäkring för bankerna i fall det skulle bli en ny finanskris,

Nordea verkar anse att det är bättre att skära på vår redan hårt ansatta välfärd istället för att de betalar sin egen försäkring. För en bank som bara det fjärde kvartalet 2016 gjorde en vinst på omkring tolv miljarder kronor känns det väldigt sniket att inte vilja betala för sin egen trygghet, det ger en besk smak i munnen så att säga.

Vi var många som kände samma beska smak i munnen, 15 074 stycken för att vara exakt (i skrivande stund). Vi lovade att lämna Nordea som kunder om de lämnade Sverige.

Även fackförbundet Transport kände: Nu är det nog! Lämnar ni Sverige kommer vi lämna er med. Transports tillförordnade ordförande Markus Petterson sa i början på juni att ”Gränsen är nådd. Vi tycker att en bank som gör 40 miljarder i vinst ska bidra till samhället. Framför allt som skattebetalarna 2008 räddade banken från att gå i konkurs”.

Det är ord och inga visor det.

Nu har fackförbundet Kommunal gått och gjort ett liknande uttalande. Tobias Baudin som är ordförande för Kommunal säger: ”Om bankerna svajar och vi får en framtida finanskris så är det ju skattebetalarna som drabbas, det är välfärden som drabbas och därmed medlemmarna i Kommunal”.

Kommunal har inte lite pengar i Nordea, utan omkring en miljard i olika placeringar. Baudin tillägger också: ”Vi erbjuder våra medlemmar att låna i Nordea till en bra ränta. Vi använder också flera banktjänster i Nordea och väldigt många av medlemmarna får sina fackavgifter draget i Nordea. Vi kommer att se över helheten.”

Samma dag som Kommunals uttalande går LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson ut med att LO ska se över deras relation med Nordea: ”Vi har jättemycket affärer i Nordea och har god erfarenhet av banken. Men det är klart att om de använder den här typen av hot måste vi diskutera det i styrelsen”

Det är inga småkunder som nu hotar att lämna bankjätten ifall de bestämmer sig för att flytta sitt huvudkontor från Sverige.

Visa att du inte går med på Nordeas utpressarmetoder mot Sverige, skriv under kampanjen mot Nordea och deras flytthot »  https://agera.skiftet.org/campaigns/lamnar-ni-Sverige-sa-lamnar-vi-er?action=sign

Fler nyheter