Massiv läcka avslöjar hemlighetsfullt handelsavtal

Ingen svensk media har skrivit om detta ännu men i fredags läckte hundratals dokument från förhandlingarna om handelsavtalet mellan EU och Japan kallat JEFTA. EU hoppas på ett genombrott i samband med det stundande G20-mötet och de hoppas kunna förhandla färdigt avtalet innan sommaren är slut.

Läckorna visar att avtalet är mycket problematiskt då det innebär:

Hemlighetsmakeri

Total sekretess har omgärdat avtalet, trots att handelskommissionär Cecila Malmström lovat att vara mer transparent när hon förhandlar fram dylika avtal. Inte ens mandatet från 2012 är publicerat. Alla viktiga uppgifter kommer från läckor och det är ett svek av löftet från EU att avtalsförhandlingarna ska förhandlas fram under transparenta förhållanden.

Hotar demokratin

Japan insisterar på gammeldags direktörsdomstolar med privata affärsjurister som domare, dessa har en tendens att sitter på fler stolar och premiera storbolagens intressen. Japan vill också ha sekretess i processerna vilket är en direkt attack på vår demokrati.

Försiktighetsprincipen hotas

Inget görs för att skydda försiktighetprincipen vilket kan leda till hormonbehandlat kött i våra butiker. Avtalet innebär att försiktighetsprincipen kan undermineras och därmed grunden för EU:s miljö och konsumentskydd. EU kan endast förbjuda importen av hormonbehandlat kött om hälsoriskerna hälsoriskerna är bevisat bortom allt rimligt tvivel. Hittills har det räckt med tillräckliga skäl att tro att sådan mat kan orsaka cancer.

Hotar skogarna

Illegal skogsavverkning kan öka i exempelvis Rumänien då Japan är en stor importör av virke och JEFTA kommer leda till mer export av virke.

Folkrörelsen Skiftet kräver att förhandlingarna avbryts då de inte ens lever upp till EU:s egna löften om demokrati och transparens. För att stoppa förhandlingarna har Skiftet slagit ihop sig med WeMove (EU) och Campact (Tyskland) som redan nu samlat 300 000 underskrifter för kravet.

Det är en skandal att EU och regeringen mörkat förhandlingarna hittills. Nu måste de lägga alla kort på bordet och gå tillbaka till ritbordet. Sverige behöver en handelspolitik som sätter folket framför storföretagen.

Skriv under uppropet för att stoppa JEFTA som är TTIP fast med Japan: https://agera.skiftet.org/campaigns/stoppa-jefta-nej-till-ttip-med-japan

Läs mer:

Malmström clashes with Greenpeace over EU-Japan deal’s ‘green’ credentials

EU-Japan trade deal learns nothing from ‘TTIP mistakes’

 

 

Fler nyheter