Kampen för BB fortsätter

Sveriges BB går på knäna och ingenstans är det tydligare som i Västernorrland. Därför gav sig Maria som jobbar på Skiftet sig ut på vägarna och körde från Örnsköldsvik till Sollefteå. Samma vägar som rädda unga blivande mödrar måste ge sig ut på – vägar som är fulla av hål och är hala på vintern.

Tack vare Skiftet-aktivas gåvor kan vi spela in en minidokumentär om en förlossningsvård i kris och ett land som håller på att dras isär. Förlossningskrisen tar olika uttryck i olika delar av landet men alla ha en sak gemensamt och det är att vården är underfinansierad.

Det som nu händer är att blivande föräldrar blir hänvisade till ABF-kurser i hur du föder barn i bilar, kvinnor i Uppsala flygs till Finland för att föda barn, och i Skåne får blivande mammor kuska runt från sjukhus till sjukhus i jakt på en vårdplats.

Men mitt i allt finns det hopp: aktivister som inte tänker låta politik vara en åskådarsport. De har tagit saken i egna händer och ockuperat den nedlagda förlossningsavdelningen i Sollefteå. Deras röster om vad som händer i Västernorrland är en varningsklocka för resten av Sverige. Det är vad dokumentären kommer handla om, deras berättelser:

Över 7 700 Skiftet-aktiva har skrivit under ett upprop för att regeringen ska permanenta en en extra-satsning om 500 miljoner kronor i år för att stävja BB-krisen. Om regeringen inte gör det kommer nästa år bli ännu värre.

Skriv under om du vill att regeringen ska ta sitt ansvar: https://agera.skiftet.org/campaigns/Los-BB-krisen
Skänk en slant för att dokumentären ska bli en succé: https://kampanj.skiftet.org/page/contribute/bila-med-maria-dokumentar

Fler nyheter