Avverkningsbolagens fulspel

Avverkningsindustrins lobbygrupp Svenska Skogen har lanserat en gigantisk annonskampanj som ska ge dem ett folkligt mandat att avverka gammelskogen under ”pausen” från våra myndigheter. Det finns bara ett problem med kampanjen: den är fylld med förvanskningar och försök att förvilla. Låt oss reda ut.

”70% av Sveriges yta består av skog”

Trädodlingar som består av lika gamla träd av en eller två arter är inte en skog utan en trädodling. Lika lite som en blomma på balkongen är en äng är en trädodling en skog. Faktum är att vi har mycket lite gammelskog kvar i Sverige och den är akut hotad av just Svensk skog.

”För varje träd som avverkas planteras två”

För varje gammalt träd i en unik miljö och ekosystem planeteras två identiska. Det hotar mångfalden och förlängningen en rad arter i vårt land. Det industriella tänket kring skogen gör också att vi ser skogen som en maskin som ska uppnå andra mål och då kommer det viktiga helhetstänkandet i andra hand.

Avverkningsindustrin står inte för vad alla skogsägare tycker, tvärt om står de för en ytterlighetsposition som ska göra det möjligt att skövla våra sista gammelskogar. Ansvarsfulla skogsägare sågar våra myndigheters ”paus” och tycket det är helt orimligt hur slapphänt avverkarna hanteras av regeringen.

Nu är det dags att agera för att rädda gammelskogarna!

Gör som nära 10 000 Skiftet-aktiva och skriv under namninsamlingen: https://agera.skiftet.org/campaigns/radda-gammelskogarna

Eller skriv ett brev till myndigheterna via Greenpeace: https://signby.me/se/skogsstyrelsen-sviker 

Fler nyheter