Hyran går till att renovera slott och göra byggdrakarna ännu rikare

Torsby, Falun, 29 av 33 kommuner i Skåne, Göteborg, Karlstad – majoriteten av de svenska kommunerna lider idag av bostadsbrist. Samtidigt byggs det inte i närheten så mycket som det skulle behövas.

Avslöjanden om att byggbolag medvetet väntar med att bygga på mark de har fått bygglov på, för att driva upp priset på de nybyggda bostäderna, följs upp med att det kostar mest att bygga i vårt land jämfört med resten av EU.

Samtidigt finns det tusentals bostäder som akut behöver rustas upp efter decennier av nedsatt underhåll från bostadsbolagen. Detta resulterar i att hyrorna chockhöjs eftersom samma bostadsbolag också måste gå med vinst – ibland är det kommunen som äger bolaget, ibland är det en privat aktör. Oavsett ägarskap går pengar ut ur bolag som hade kunnat använda en del av vinsten till den upprustning som borde gjorts löpande under lång tid, men nu läggs den kostnaden på de nuvarande hyresgästerna.

I Mölndal har kommunen under de fyra åren plockat ut 31,1 miljoner ur det egna bostadsbolaget. Detta är betydligt mer än de 4,6 miljoner kronor som Boverket har varit okej med att plocka ut under samma period. Pengarna skall bland annat ha gått till att betala för Gunnebo slott och trädgårdar, hyresgästerna i Mölndal har alltså betalat 137 kronor extra i skatt för att kommunen skall kunna underhålla ett slott.

Idag får man som hyresgäst inga bidrag i form av ROT när ens lägenhet skall renoveras. Inte nog med att staten endast ger de som äger sitt boende pengar för att renovera, kommunerna plockar ut pengar ur sina bostadsbolag för att hålla efter slott, parker och andra kommunala verksamheter – pengar som bara en del av befolkningen får stå för.

Under de senaste åren har priset per nybyggd kvadratmeter fördubblats från 22 000 kronor kvadratmetern till 42 000 kronor i genomsnitt. Idag kan det kosta lika mycket att bo i en nybyggd hyresrätt som i en bostadsrätt, trots att den boende inte åtnjuter alla fördelar som bostadsrätten medför.

Det är inte bara kostnaden på nybyggnationer som rusat i höjden. Mellan 1985 och 2014 ökade genomsnittshyran dubbelt så mycket i Sverige jämfört med i Tyskland. Det har gått så långt att det nu är billigare att bo på hotell i Stockholm jämfört med att hyra i andra hand, du kanske inte har ett eget hem men du får i alla fall hotellfrukost.

De fyra byggdrakarna NCC, JM, Skanska och Peab står tillsammans för 70 procent av de 30 största byggjättarnas totala omsättning, lägg då till bostadsbolag som dräneras på pengar som antingen går ägarnas fickor eller till underhåll av slott så får du den svenska bostadsmarknaden i ett nötskal.

Samtidigt lever en massa människor med vetskapen om att de snart inte har någonstans att bo på grund av en renovering av hyresrätten.

Det är dags att bryta upp bygg- och bostadsbolagens inkomstfester. Människor ska kunna leva utan att behöva lägga största delen av sin inkomst på att få tak över huvudet. Skriv under för att stoppa renovräkningarna » https://agera.skiftet.org/campaigns/nej-till-renovrakningar?action=sign

Fler nyheter