Ceta vidare i EU-parlamentet – men kampen är inte över

Trots högljudd kritik och protester från sakkunniga och folkrörelser runtom Europa valde EU-parlamentet idag – däribland de flesta av Sveriges folkvalda EU-politiker – att gå vidare med det kontroversiella fulhandelsavtalet mellan EU och Kanada, Ceta.

Men kampen är inte över. För att Ceta ska bli verklighet måste det gå igenom en jobbig ratificeringsprocess, vilket innebär ett godkännande med politikspråk, där ett enskilt medlemsland kan stoppa det. För att tydliggöra: om ett enda land väljer att inte godkänna fulhandelsavtalet kommer det att rivas.

Tidigare hamnade Valloniens delstatsregering i Belgien i rampljuset för att de hotade att rösta nej till Ceta. Även om dessa hot drogs tillbaka efter förhandlingar belyste de en fundamental akilleshäl hos Ceta: om en faller, då faller alla. Vidare ska avtalet också passera EU-domstolen.

Kritiken mot avtalet går hand i hand med kunskapen om den. I EU:s Eurobarometer kan man se att stödet för systeravtalet TTIP sjönk samtidigt som kännedomen ökade statistiskt. Så framöver, när protesterna mot Ceta växer till folkrörelsenivåer blir det svårt för Europas regeringar att ignorera deras rop. Detta säger oss att om EU:s medborgare lär sig mer om avtalet kommer det att falla.

Vi har en rad möjligheter framför oss. Vad vi gör handlar i slutändan om demokrati och kunskap. Tusentals Skiftet-aktiva kommer att ta kampen vidare imorgon för att sträva efter en bättre värld. Och ett avtal som innebär så mycket för människor som vet så lite om det har ingen plats i den här världen.

Det här är bara början. Om du inte redan gjort det – anslut dig till kampanjen mot Ceta för att ta kampen till nästa nivå.

»  Ja, jag skriver under mot Ceta «

 

Fler nyheter