TTIP nu fryst – kan frostas av i framtiden

Det hårt kritiserade handelsavtalet mellan EU och USA verkar nu ha hamnat i dödläge. EU:s handelskommissionär, svenska L-politikern Cecilia Malmström, säger att EU och USA nu kommer att ta en paus i TTIP-förhandlingarna.

Till nyhetssidan Europaportalen säger Malmström att skälet är att man väntar på ”besked från den nya amerikanska presidenten hur han ställer sig till förhandlingen och innehållet i ett handelsavtal.”

Vad är TTIP?

TTIP är ett handelsavtal vars syfte är att minska handels- och investeringshinder mellan EU och USA, och därmed öka handeln. Detta bland annat genom att minska regleringar om standarder för livsmedel, miljöskydd och arbetsrätt. Dessutom innebär avtalet att Sverige kan ställas inför stämningsförfaranden om svenska lagstiftningsinitiativ hotar storbolagens vinster.

EU väntar på USA-besked

Donald Trump som nu installeras som USA:s 45:e president har under sin valkampanj visat på ett tydligt motstånd mot TPP som liknar TTIP. I november konstaterade Malmström för reportrar att TTIP antagligen kommer att frysas i och med valutgången i USA. Men hon tillade att ”vad som händer med avtalet när det tinar upp, det får vi vänta och se.”

Det är alltså inte över än. Vi har sett hur avtal liknande TTIP har återuppstått efter att ha dödförklarats. Det senaste exemplet är systeravtalet Ceta mellan EU och Kanada som väcktes till liv efter att ha mött hårt motstånd i Belgien och Wallonien.

Tycker inte du heller att vår demokrati, våra standarder och våra skattepengar ska äventyras för storbolagens skull? Gör som 55 252 andra svenskar och anslut dig till kampanjen mot TTIP.

» Jag vill skriva under «

Fler nyheter