Labour äntligen mot CETA – följer svenska socialdemokrater efter?

Barry Gardiner, ansvarig för handelsfrågor i brittiska partiet Labour, har nu tagit tydlig ställning mot TTIP och CETA. I en text där han beskriver hemlighetsmakeriet och innehållet i TTIP och CETA avfärdar han avtalen som oacceptabla.

Gardiner skriver om tillfället då han – omgärdad av konfidentialitetspapper, eskort av vakter och låsta dörrar – fick läsa utkastet för TTIP. Enligt utsago hittade han inga garantier om bland andra skydd för arbetsrätten, miljöskyddet och rätten att stifta lagar utan att riskera domstolsförfaranden.

Därefter nämner han CETA – specifikt som TTIP:s lillebror. Gardiner skriver att CETA, kort för Comprehensive Economic and Trade Agreement, gäller EU–Kanada istället för EU–USA, har en liknande struktur och går igenom EU-parlamentet just nu. Den här månaden genom handelskommittén och nästa genom självaste parlamentet.

» Behöver du mer koll? Läs om CETA här

Labour is clear in that we support free trade. We want to minimise the barriers that stop us exporting. We want to create jobs and economic growth and free trade can help us do that.

But we are principled free traders. We want to preserve and enhance social and environmental standards and protections. We want to use trade to increase equality as well as wealth. We will not allow supra-national courts to paralyse or overturn legislation to protect the public good or public services like the NHS. These are the red lines that the Labour Party will be insisting upon not just for CETA but in all of our future trade agreements.

Labour har nu markerat att de förvisso är för frihandel – men emot CETA i sin nuvarande form. Låt oss nu vända strålkastarna mot socialdemokraterna i Sverige.

Några av CETA:s problemområden
  • Direktörsdomstolar. CETA gör att stater riskerar att bli stämda i ett särskilt domstolsväsende om deras reformer – till exempel märkning av tobaksprodukter – hotar storföretagens vinster.
    » Läs mer
  • Viktiga skydd kan försvinna. De ”handelshinder” som riskeras tas bort är bland annat regleringar som skyddar dig mot tveksamma kemikalier i produkter. Även miljöskydd, löneskydd och fackliga åtgärder står i skottlinjen.
    » Läs mer
  • Dolda möten och stängda dörrar. Trots att man ska involvera EU:s medborgare och regeringar har förhandlingar ofta skett i hemlighet med affärslobbyister.
    » Läs mer

Är du också oroad för vad CETA kan innebära för demokratin, miljön och välfärden? Gör som över 14 502 andra och anslut dig till kampanjen mot CETA nu.

» Jag vill skriva under «

 

Fler nyheter