Uppdatering: CETA har inte gått igenom

Det råder just nu en global missuppfattning om fulhandelsavtalet CETA. I olika medier rapporterar man att avtalet har skrivits under – vilket stämmer. Men det innebär inte att avtalet har gått igenom.

För att CETA ska gå igenom måste det:

 1. röstas igenom i EU-parlamentet
 2. passera EU-domstolen
 3. ratificeras (godkännas) av samtliga nationella parlament i EU

Detta har inte hänt. Därmed är CETA ännu inte i hamn och det är inte kört någonstans. Enligt experter är tidsramen för dessa punkter första kvartalet 2017, bland annat har mars nämnts som månaden för ratificering.

De måste få igenom CETA i alla parlament. Vi behöver bara stoppa avtalet i ett enda.

CETA, som står för Comprehensive Economic and Trade Agreement, är ett avtal som är mycket likt TTIP, vilket därmed väcker liknande farhågor. Men det är inte det enda problemet med CETA. En annan, trubbig stötesten är att CETA möjliggör TTIP – utan att TTIP behövs drivas igenom.

Drivs TTIP igenom, hur?

TTIP är ett fulhandelsavtal mellan EU och USA. CETA, i sin tur, är mellan EU och Kanada. Faktumet att storbolagen i USA nästan alltid äger dotterbolag i Kanada innebär att de kan runda TTIP genom att hänvisa till CETA istället – och därmed åtnjuta de minskade regleringar som vi, svenskar och européer, säger nej till.

Fler av CETA:s problemområden
 • Direktörsdomstolar. CETA gör att stater riskerar att bli stämda i ett särskilt domstolsväsende om deras reformer – till exempel märkning av tobaksprodukter – hotar storföretagens vinster.
  » Läs mer
 • Viktiga skydd kan försvinna. De ”handelshinder” som riskeras tas bort är bland annat regleringar som skyddar dig mot tveksamma kemikalier i produkter. Även miljöskydd, löneskydd och fackliga åtgärder står i skottlinjen.
  » Läs mer
 • Risk för lagstiftningsmässig istid. När EU-kommissionen vill införa en reglering måste denna godkännas av ett så kallat Regulatory Co-operation Forum – kort sagt något som öppnar lönndörrar för lobbyister.
  » Läs mer
 • Dolda möten och stängda dörrar. Trots att man ska involvera EU:s medborgare och regeringar har förhandlingar ofta skett i hemlighet med affärslobbyister.
  » Läs mer

Först bytte de namn från en direktörsdomstol till en annan. Därefter ville de byta namn på hela TTIP. Och nu riskerar ännu ett avtal att underminera decennier av ansträngningar för mänskliga rättigheter, kemikalieskydd och arbetsrätt. Gör din röst hörd nu – anslut dig till kampanjen mot CETA!

» Ja, jag skriver under «

Fler nyheter