Så nästlar lobby-världen sig in i politiken

Förra året framgick det att minst en tredjedel av f.d. statsminister Fredrik Reinfeldts stab har gått över till lobby-branschen. Det här är en del av en oroväckande trend där icke folkvalda makthavare bedriver politik – och där politiker och lobbyister skakar hand bakom stängda dörrar.

Fenomenet är egentligen inte nytt. Det första steget från politiken till lobbysektorn togs av Björn Rosengren sex månader efter att han slutat som näringsminister under regeringen Persson.

Sedan dess har listan blivit längre.

Göran Persson. Filippa Reinfeldt. Göran Hägglund. Carl Bildt.  Cecilia Stegö Chilò. Sven-Otto Littorin. Nyamko Sabuni. Enligt en studie gjord för två år sedan har över  200 politiker gått över till PR-världen i Sverige.

Politikproffsen

Faktum är att vi ser framväxandet av en helt ny värld inom det svenska politiska landskapet. Inom forskningen kallas de för de policyprofessionella – politikproffsen. De är inte folkvalda representanter och kan gå under titlar som kommunikatörer, politiskt sakkunniga eller lobbyister – beteckningar som alltså länge har funnits, men som under senare år tagit plats som en allt mer fundamental del av svensk politik.

I en artikel på DN Debatt skriver professorerna Christina Garsten, Bo Rothstein och Stefan Svallfors:

Vad betyder denna utveckling för hälsoläget i den svenska demokratin? Ett resultat från vår undersökning är den ökande betydelsen av pengar i svensk politik. Att ha råd med många PR-konsulter och tankesmeder blir i detta nya politiska landskap allt viktigare. Ett annat problem är att man som policyprofessionell ena dagen kan vara anställd i regeringskansliet med ett starkt inflytande över omfattande vapenaffärer och nästa dag vara anställd av de försvarsindustrier som är direkt beroende av dessa vapenkontrakt. /…/

Det här är verklighet. När Filippa Reinfeldt (M) slutade som sjukvårdslandstingsråd i Stockholm gick hon genast över som chefskonsult hos sjukvårdsjätten Aleris, vilka varit direkt påverkade av f.d. statsminister Fredrik Reinfeldts politik. Med sig tog hon ett omfattande kontaktnät och djupa kunskaper om det politiska systemet – och hur man påverkar det.

Regeringen vill utreda, men räcker det?

Nu vill regeringen utreda om att införa en tvåårig karenstid för politiker som vill gå över till påverkansindustrin. Det är ett steg på vägen, men det räcker inte. För att på allvar få bukt med dessa kryphål i demokratin kräver vi:

  • Karantän i två år för politiker och tjänstemän som går från politiken till påverkansindustrin eller storskaliga vinstintressen och tvärt om
  • Obligatoriskt lobbyistregister och öppet register över när tjänstemän och politiker träffar lobbyister
  • Inga hemliga lobbyuppdrag för lobbyfirmorna – öppna böckerna
  • Myndighet som övervakar och granskar påverkansindustrin, lobbyismen samt avgör vad som i enskilda fall är ett storskaligt privat vinstintresse

Håller du med? Läs mer och skriv under mot den mörka lobbyismen via länken nedan.

» Jag vill skriva under «

Fler nyheter