Delseger mot Monsanto

Bekämpningsmedlet glyfosat är kanske mest känt under namnet som kemijätten Monsanto gett det: RoundUp. Monsanto och kemikalielobbyn har gjort sitt bästa för att få medlet att framstå som helt ofarligt. Men nu har de åkt på ytterligare ett bakslag på EU-nivå.

Just nu sitter EU och tittar på om glyfosat ska få förnyad licens för att användas på våra åkrar, parker och trädgårdar. EU-kommissionen vill ge medlet grönt ljus baserat på industrifinansierad forskning, men det köpte inte miljöutskottet som nyligen antog en resolution om att medlet ska förbjudas. Resolutionen är inte bindande, vilket också är fallet med EU-parlamentets beslut i veckan som är en kompromiss.

EU-parlamentet har röstat för att licensen ska ges på endast sju år och bara användas i kommersiellt syfte och inte för hushållsbruk. Kommissionen vill att det ska vara 15 år och den reducerade tiden är ett bakslag för kemikalielobbyn som trott att medlet med lätthet skulle få förnyad licens.

I maj fattas ett mer definitivt beslut om glyfosatets framtid i EU. Hundratusentals européer har gått med i kampanjen mot medlet som hittas i varannans urin och i mensskydd – gör det du också.

» Ja, jag går med «

Fler nyheter