Sannolikt cancerframkallande ämne kan finnas i mensskydd

Förra året rapporterade WHO:s International Agency for Research on Cancer, IARC, att kemikalien glyfosat sannolikt är cancerframkallande. Två forskarläger stod mot varandra, varav studierna från ena var helt eller delvis finansierade av industrin. Nu visar det sig att ämnet kan finnas i ditt mensskydd.

Det är Kemikalieinspektionen som uppger för SVT att man har ”prioriterat andra varugrupper” och därmed löpt risken att passivt godkänna det kontroversiella ämnet i svenska mensskydd. En argentinsk studie visade förra året att över 85 % av undersökta tamponger innehöll glyfsat. Och för några veckor drogs förpackningar av trosskydd in i Franrike och Italien efter att man sett spår av kemikalien.

» Läs mer: EU-kommissionen vill återlicensiera kontroversiellt ogräsmedel

EU vill förlänga licens

Den 18 maj röstar EU om en 15-årig licens på fortsatt användande av kemikalien medan forskare och experter luftar oro och kritik. De sistnämnda gick så långt som att säga att de industrirelaterade studierna helt bör förbises:

Accordingly, we urge you and the European Commission to disregard the flawed EFSA finding on glyphosate in your formulation of glyphosate health and environmental policy for Europe and to call for a transparent, open and credible review of the scientific literature.

EU-kommissionen öppnar alltså för fortsatt användande av tveksamma och potentiellt cancerframkallande kemikalier i våra livsmedel. Detta är orimligt och oroväckande. Gör din röst hörd och rikta ett stort NEJ till glyfosat i våra produkter. Anslut dig i kampanjen via länken nedan.

» Jag säger nej till glyfosat «

Fler nyheter