Glyfosat nobbas av miljöutskott

Det kontroversiella bekämpningsmedlet glyfosat hittas på allt fler oväntade och skrämmande ställen. Från varannan europés urin till mensskydd. Men nu håller något stort på att hända: EU ska avgöra medlets framtid.

EU:s miljöutskott röstade i veckan för en resolution om att EU ska stoppa glyfosat. Nu har de inte den formella bestämmanderätten och EU-kommissionen är för att medlet ska få användas även i framtiden. Men de bygger sitt ställningstagande på forskning betald av kemikalielobbyn.

Hundratusentals européer engagerade sig mot glyfosat och en rad medlemsländer tog intryck. EU-kommissionen insåg att de inte hade en kvalificerad majoritet för sitt förslag och omröstningen sköts upp.I april ska frågan avgöras av EU-parlamentet men redan nu planerar kommissionen på att få sin vilja igenom oavsett resultatet.

Vill du stoppa bekämpningsmedlet? Gör som 15 000 andra och skriv under uppropet mot giftmaten:

» Ja, jag skriver under «

 

Fler nyheter