PR-byråerna dreglar över en potentiell regeringskris

Vad som är dåligt för Sverige är åtminstone bra för PR-firmorna, iallafall om man ska lita på vad de själva säger. I en artikel på Dagens Media beskriver de nämligen hur Kristdemokraternas dödande av decemberöverenskommelsen kan gynna deras affärer.

Byråernas möjligheter att göra affärer av en potentiell regeringskris beskrivs på ett närmare pornografiskt sätt när PR-byråerna, under rubriken Så gynnas pr-byråerna av att KD dödade DÖ, listar sin optimism:

Diplomat Communications

– Vi ser en väsentligt större efterfrågan på dagsfärska politiska analyser och bedömning av händelseutvecklingen och vad det kan innebära för kunders affärer. Något som förutsätter att du har god insyn i båda blocken, säger Anna-Karin Hedlund, senior partner på Diplomat.

Gullers Grupp

– Vi hade en modell som skulle gälla i åtta år, men som slutade att gälla efter 10 månader. Det är ett snabbt skifte som gör att det uppstår en ökad efterfrågan på hjälp med att analysera vad det innebär för de beslut som ska fattas under 2016 och 2017. Ett mer osäkert läge leder till en större efterfrågan generellt, säger Hans Gennerud.

Westander

– Långsiktigt är alla svenskar förlorare på en ökad politisk osäkerhet. En svagare regering innebär ökad makt till riksdagen och ökat utrymme för lobbying. KD:s agerande riskerar dessutom att bidra till ökat inflytande för Sverigedemokraterna, säger Patrik Westander.

Prime

– Inom public affairs följer man makten. När DÖ:s fall flyttar makt från regeringen till riksdagen flyttar vi med. Det efterfrågas fler politikerkontakter och bredare kontaktytor med fler nivåer av politiken, säger public affairs-chefen Hanna Hellquist.

Det var bara Westander som påpekade att detta är negativt för Sveriges medborgare. Resten tänkte enbart i termer av egen vinning.

Dessa byråer är emot lagstiftning mot lobbyismen – trots att vi har bland världens sämsta skydd. Samtidigt används svängdörrarna friskt mellan politiska uppdrag och lobbyfirmor. De bedriver politik utan demokratiskt mandat.

Håller du med om att Sverige behöver skärpa lagstiftningen för ex-politiker som går till byråer och vårdjättar? Gör som snart 4 000 andra och anslut dig till kampanjen mot den mörka lobbyismen.

» Jag vill stoppa den mörka lobbyismen «

Fler nyheter