Free the Nipple till Sverige

För knappt två veckor sedan samlades en barbröstad demonstration på Slottsbacken i Uppsala under parollen Free the Nipple. Syftet var att uppmärksamma diskrimineringen av kvinnors bröst.

Även i Göteborg, Malmö och Stockholm har protester ägt rum. Bland annat har policyregler på olika sociala medier kritiserats eftersom de specifikt förbjuder kvinnobröst.

Vad är Free the Nipple?

Namnet Free the Nipple myntades av den amerikanska filmskaparen Lina Esco och har nu blivit en rörelse som verkar mot sexualiseringen av kvinnors bröstvårtor. Med stöd från stjärnor som Miley Cirus, Tove Lo och Rihanna har rörelsen blivit global. I en intervju med Time Magazine säger Lina Esco:

Normaliseringen av bröstvårtor kommer ta tid. I New York var det olagligt för män att gå barbröstade offentligt fram tills 30-talet. Nakna fotleder brukade anses olämpligt för kvinnor. Nu tittar vi tillbaka på det och skrattar. (reds. övers.)

Svenskt initiativ

Skiftet har träffat Anna Solander och Stina Jansson, initiativtagare till Free the Nipple Uppsala, för att ställa några frågor.

Vad handlar erat arbete om?

— Det handlar om rätten att slippa bli sexualiserad. Kvinnligt kodade kroppar exponeras när de ”får” göra det, exempelvis i porrfilmer eller Dior-reklamer, vilket ger en snedvriden bild av hur de uppfattas. Samtidigt cementerar det vem som äger rätten att exponera kvinnligt kodade kroppar – alltså inte de själva, säger Anna Solander.

Folk har lagt upp barbröstade bilder på sociala medier och sedan klistrat på manliga bröstvårtor för att bilderna inte ska plockas bort. Varför är kvinnliga bröstvårtor mer kontroversiella än manliga?

— Hela vår poäng är just att kvinnligt och manligt kodade bröst endast skiljer sig i sättet de betraktas. Mina bröst är inte nödvändigtvis större än äldre mäns bröst på stranden, ändå är det jag som förväntas skyla mig. Jag blir sex, medan den manligt kodade kroppen tillåts att endast existera, utvecklar Stina Jansson.

Nu har Anna Solander och Stina Jansson startat kampanjen »Vem är du att sexualisera mitt bröst?« för att driva frågan vidare. Om du håller med – visa ditt stöd och skriv under namnlistan.

»Jag vill skriva under«

Fler nyheter