KD:s smygangrepp på aborträtten fortsätter

Rätten till fri abort engagerar. Snart 40 000 människor har skrivit under namninsamlingen och under prideveckan tågade Skiftets medlemmar genom Stockholm med det tydliga budskapet att ingen ska röra aborträtten.

Det är just i Stockholm slaget står.

Kursändring i KD

Partiledarskiftet i Kristdemokraterna i vintras innebar en plötslig kursändring. Nytillträdda ordföranden Ebba Busch Thor inledde med ett angrepp på aborträtten, fast maskerat som det mycket trevligare samvetsfrihet. Ordet i sig är missvisande – när vårdpersonal inte vill utföra aborter handlar det om vårdvägran. I en intervju i den kristna tidningen Dagen sa Ebba Busch Thor:

– Jag är för samvetsfrihet i enlighet med Europakonventionen. Jag tycker att det är snudd på arrogant och visar på en brist på ödmjukhet inför en av livets svåraste etiska frågor att vi inte ens kan utreda frågan.

Dubbla budskap

Utredning är politikerspråk för att man vill ändra lagen.

Men under Stockholm Pride, där RFSL frågade ut henne, lät det plötsligt helt annorlunda:

– Jag vill understryka att vi inte driver frågan om lagändring, vi står bakom svensk aborträtt och kommer inte tumma på den.

Om hon vill ändra abortlagstiftningen beror alltså på vem som frågar. Det är därför det är viktigt att fortsätta protestera, och visa att det kommer kosta henne att försöka ändra lagen.

Skär ner på abortklinikerna

Det har Busch Thor och resten av hennes parti förstått. Därför har de valt en annan väg: nedskärningar.

I Stockholms landsting, där alliansen styr, kontrollerar Kristdemokraternas Ella Bohlin abortvården. Det är Stockholm fajten pågår.

Efter alliansens sänkning av ersättningen för aborter i våras kommer inte Capio och Praktikertjänst förnya avtalet med landstinget efter nyår. Därmed kommer fyra av sex privata kliniker som idag erbjuder medicinska aborter att sluta med det nästa år.

Medveten strategi

Eva Franchell skriver idag på Aftonbladets ledarsida om vikten av att abort finns tillgängligt – utan väntetid. Gör man inte en medicinsk abort i tid ökar det behovet av kirurgiska aborter, som är mer omfattande, har mer komplikationer och till råga på allt är dyrare. Detta vet Ella Bohlin, och skriver det rentav själv, men väljer ändå att skära ner på abortvården.

Franchell sammanfattar:

Nu lägger klinikerna ner och Ella ­Bohlin må vara full av förklaringar. Faktum kvarstår, när hon styr över kvinnosjukvården får abortvården mindre pengar.

Du kan försvara aborträtten

Skiftets kampanj för rätten till fri abort har pågått sedan i vintras, och över 40 000 människor har redan skrivit under protestlistan. Skriv under namninsamlingen du med och så upp för aborträtten.

»Skriv under«

Fler nyheter