Centertopp vill ha hårdare regler för lobbyisterna

Nästan varje dag kan vi läsa om att ytterligare en toppolitiker går från att vara folkvald till att vara storbolagsbetald. Därför har över 1 500 skiftare skrivit under kampanjen för att stoppa svängdörrarna mellan politiken och påverkansindustrin.

Först var det Göran Persson som gick från att vara partiledare som sågade lobbyister till att själv bli en. Sen kom det fram att Filippa Reinfeldt som sålde ut välfärden i Stockholm till direktörer och tackades genom att bli en vårdjättes lobbyist. Nu senast var det Göran Hägglund som gick från att vara minister med ansvar för vården försvarade vårdjättarnas vinster till att sitta i deras styrelse och försvara deras vinster.

I veckan kunde vi dessutom avslöja att regering som lovat att utreda svängdörrarna inte lyft ett finger sen i december. Som tur är finns det politiker som drivit frågorna på sin kant under tiden.

Fredrik Federley, EU-parlamentariker från Centern skrev i maj en debattartikel om hur transparensen i EU kunde öka. I den lyfte han ett krav skiftarna har ställt sig bakom i Sverige:

10. Förstärk EU:s lobbyregister. Väljarna ska kunna känna sig trygga med att jag inte arbetar för något annat än deras intressen. Därför finns ett lobbyregister för dem som vill påverka oss makthavare i Bryssel. För att lobbyister ska ha tillgång till kommissionen och parlamentet måste de registrera sig och öppet visa vem de jobbar för. Detta gäller dock inte ministerrådet, eftersom alltför många av medlemsländerna sätter sig på tvären. Här måste den svenska regeringen våga stå upp mot sina europeiska kollegor, så att även denna del av EU-maskineriet ställer krav på lobbyisterna.

Det är inte helt oväntat då det enligt den senaste undersökningen är centerpartiets väljare som är de mest positiva till att reglera den mörka lobbyismen. Om vi blir tusentals som kräver förändring kanske Centern börjar lyssna på sina väljare i Sverige.

Det finns stöd för förslaget om ett svenskt lobbysistregister. Folkpartiets tidigare EU-minister och nuvarande EU-kommissionär Cecilia Malmström vill till exempel att vi ska införa ett lobbyistregister i Sverige. Vänsterpartiet och Miljöpartiet är redan för lobbyistregister i Sverige. Om Centern och Folkpartiet ansluter sig till förslaget blir det svårt för Socialdemokraterna och regeringen att inte lägga till förslaget i sin utredning.

Skriv under kampanjen om du vill stoppa framtidens Filippa Reinfeldt och Göran Persson som går till påverkansindustrin eller blir lobbyister. Vi har som medborgare rätt att veta vem politikerna pratar med och vilka som går deras intressen.

Håller du med?

» Ja, jag skriver under «

Fler nyheter