Allt färre vårdcentraler i Stockholm erbjuder aborter

Kort efter att Ebba Busch Thor tillträdde som ny partiledare för Kristdemokraterna inledde partiet en serie angrepp på den fria aborträtten. I Stockholms landsting, där Kristdemokraterna styr tillsammans med alliansen, har det redan fått resultat.

Dagens Nyheter rapporterar att fyra av sex privata kliniker kommer inte att utföra medicinska aborter nästa år när landstinget sänker ersättningen. Erbjuds inte medicinska aborter i tid riskerar det öka behovet av kirurgiska aborter senare i graviditeten.

Efter alliansens sänkning av ersättningen för aborter kommer inte Capio och Praktikertjänst förnya avtalet med landstinget efter nyår. Därmed kommer fyra av sex privata kliniker som idag erbjuder medicinska aborter att sluta erbjuda det nästa år.

– Skulle minsta farhåga om att det finns kvinnor som inte erbjuds vård eller platser där vården inte fungerar så måste vi titta på det igen, säger det kristdemokratiska landstingsrådet Ella Bohlin till Dagens Nyheter.

Att nedskärningar på abortvården minskar tillgängligheten är en självklarhet, och med all säkerhet också avsiktligt. Det är ett smygangrepp på aborträtten som pågår.

Detta smygangrepp på aborträtten måste stoppas. Snart 40 000 människor har redan skrivit under protestlistan – stå upp för fria aborter du med!

»Skriv under«

Fler nyheter