Nu får abortmotståndarna sina fiskar varma

Efter att KD-ledaren Ebba Busch Thor uttalat sig om att införa vårdvägran – rätten för vårdpersonal att neka patienter abort – har frågan diskuterats flitigt. Idag kom ett beslut från Europeiskt håll som inte rekommenderar Sverige att införa detta.

Beslutet kommer från Europeiska kommittén för sociala rättigheter som ligger under Europarådet. Grunden är att Federation of Catholic Family Associations in Europé (FAFCE) gjort en anmälan mot Sverige, med stöd av de svenska organisationerna Provita och Kristna Läkare och Medicinstudenter:

FAFCE menade att bristen på rätt till så kallad samvetsfrihet innebar att Sverige kränkte den sociala stadgan. Kommittén fattade sitt beslut tidigare i år och som idag blivit offentliggjort.

Stadgan som man menar att Sverige kränkt kallas Europeiska sociala stadgan och berör sociala rättigheter. Den undertecknades 1961 och trädde i kraft i Sverige 1999.

Men Europeiska kommitténs uppfattning är att Sverige inte bör kritiseras med motiveringen att ”samvetsfrihet” inte är en rättighet som skyddas av den sociala stadgan, skriver RFSU i ett pressmeddelande:

– Det vi ser nu är ett mer strategiskt abortmotstånd som söker nya vägar, idag använder man sig av juridiska vägar och arbetsrättsliga argument, men det har samma syfte ­– det handlar om att inskränka aborträtten och det handlar om abortmotstånd, säger Kristina Ljungros.

Över 37 000 svenskar har skrivit under en namninsamling mot vårdvägran och för aborträtten. »Skriv under du med om du står upp för aborträtten«.

Fler nyheter