M-stämplade reklamgurun sågar M i Stockholms SL-prishöjning

Det haglar kritik och namnunderskrifter mot prishöjningen på SL-kortet till 890 kronor – över 40 000 av det senare. Nu ansluter sig även den moderata reklamgurun Michael Storåkers till kritikerna. Men han går längre än så.

Det kallas för en ”nödbroms” – genom att höja biljettintäkterna kan politikerna slå vakt om kostnaderna för SL. Man ska även ”trimma trafikutbudet” (läs: försämra), öka insatser mot fusk och banta kommande investeringar.

Men problemet är mer djupt belägrat än tillfälliga lösningar och ekonomiska underskott. Michael Storåkers skriver en blodig artikel på Dagens Industri om ett krisdrabbat M som lämnat Stockholm i dystopiskt kaos. Först riktar han udden mot ett misslyckat, tioårigt SL-projekt:

Och det är inte en bättre produkt som levereras efter tio år av alliansstyre – tvärtom är kundmätningarna sämre än någonsin. Tidtabellerna är på låtsas och rulltrapporna står stilla i veckor som gamla öststatskulisser nere i kulvertarna. EPA-leverans till Gucci-priser, utan någon valfrihet för stockholmarna. /…/

Därefter fortsätter han med att kritisera hur Moderaterna stöter ut oliktänkande:

Det är också här männen agerar och stöter ut oliktänkande. Nu senast Filippa Reinfeldt som lyste för mycket, och tidigare Catharina Elmsäter-Svärd som sprang ifrån gubbarna och blev infrastrukturminister. /…/

… och sjukvården:

Järngängets upphandling av Nya Karolinska Sjukhuset får alla oss skattebetalare att reflexmässigt tänka på Ceausescus överdådiga lyxpalats. /…/ Vad vi ser är den dyraste halsflussen i svensk historia.

Storåkers har varit djupt engagerad i Moderaterna och står partiledare Anna Kinberg Batra nära. Han har varit ledamot i M:s stockholmsdistrikt, och var en av hjärnorna bakom partiets succékampanj inför riksdagsvalet 2006. För vissa var han dessutom en tänkbar efterträdare till Kent Persson som partisekreterare.

Förhoppningsvis lyssnar hans gamla partivänner. Det är mycket som behöver åtgärdas, precis som Storåkers skriver. Men vi kan börja med kollektivtrafiken och stoppa prishöjningen.

» Om du inte redan gjort det – gör som över 40 000 andra och säg nej till prishöjningen av SL-kortet. «

Fler nyheter