Vi hade inte fått veta om SL-chefens fulmöte i Hongkong om han inte gripits för snatteri

Just nu upphandlar Stockholms lokaltrafik (SL) driften av pendeltågstrafiken. Hongkongbaserade MTR sköter idag driften av tunnelbanan och vill utöka. Uppemot 30 miljarder av stockholmarnas skattekronor ligger i potten.

Bröt snackförbud

Från sista mars fram till i augusti har ledningen för SL och landstinget beslutat om en så kallad tyst period då det råder ett informellt snackförbud. Dagens Nyheter förklarar vad det innebär:

En så kallad tyst period i upphandlingen ingicks mellan den upphandlande parten SL/Landstinget och anbudsgivarna den 30 mars i år. […] Kutymen vid en sådan period är att inte ens ”fikamöten” mellan de som ingår i upphandlingen, är aktuella.

SL-chefen gripen

Härom dagen kom den genanta nyheten att SL-chefen gripits i Hongkong för snatteri började en del frågor dyka upp vad han ens gjorde i Hongkong. Han var där för att träffa anbudsgivaren MTR, rapporterar Dagens Nyheter som uppdagade hela historien.

Godkänt från politiska ledningen

SL:s pengar är landstingets pengar, och därför är det så djupt problematiskt att SL-chefens Hongkongresa blivit godkänd från högsta ort – av trafiklandstingsrådet, moderaten Kristoffer Tamsons.

Nedskärningar och prishöjningar

Tamsons vann valet i Stockholm på att lova stora satsningar på kollektivtrafiken, men efter valet har det avslöjats att SL har miljardunderskott och att resenärerna istället kan vänta sig färre turer och dyrare biljetter. Att i det läget ha förbjudna möten med en av parterna som ingår i upphandlingen är minst sagt mysko, särskilt när den politiska ledningen godkänner det.

»Läs mer: Därför är SL:s ekonomi så förbluffande misskött

Agera!

Nära 40 000 svenskar har redan skrivit under mot försämringarna i kollektivtrafiken. Har du inte redan anslutit dig till kampanjen är det hög tid nu.

»Skriv under nu«

Fler nyheter