Vad är det med flygbolags kamp för usla anställningsvillkor?

Piloternas strid för bra anställningsvillkor fortsätter. Vid årsskiftet sade det halvt statsägda SAS upp kollektivavtalet, sedan dess har Svensk Pilotförening  (SPF) förhandlat med SAS och Svenska Flygbranschen (SFB) om ett nytt kollektivavtal.

Nu avbryter SPF pågående förhandlingar om ett nytt kollektivavtal med SAS och SVB och varslar SPF om strejk från den 21 maj.

Pressar villkoren

SPF skriver i ett pressmeddelande:

SPF menar att SAS-piloterna de senaste åren bidragit med betydande eftergifter i avtal som gett SAS möjligheter att effektivisera produktionen med kostnadsbesparingar och ökad produktivitet.

Dessutom, under de senaste fyra åren har pilotkostnaderna sänkts cirka 40 procent genom minskad lön, minskad pension och ökad arbetsbelastning.

Samma sak på Norwegian

Tidigare har vi berättat om det norska flygbolaget Norwegian som vill ha anställda i separata bolag. Det innebär att Norwegian kan säga upp avtalet när de vill och då förlorar piloterna både jobb och kollektivavtal. Det ledde till att samtliga 700 piloter inom Norwegians dotterbolag NAN gick ut i strejk för att kräva kollektivavtal och anställning i Norwegian istället för hos NAN.

Norwegian kämpade för att behålla de usla anställningsvillkoren, och norsk TV publicerade ett brev som Norwegians grundare och VD Björn Kjos skickat till de strejkande piloterna. Enligt NRK ges piloterna två val, godta att flyttas över till dotterbolag, eller sluta.

Agera!

Piloter har det yttersta ansvaret för passagerarnas säkerhet och liv. Det är orimligt att pressa deras arbetsvillkor i vinstsyfte. Förämrade arbetsvillkor drabbar alltid den anställde själv, men med piloter som tvingas till en hårdare och stressigare arbetsmiljö är riskerna enorma.

»Gör som nästan 3 000 andra – skriv under för piloters rätt till trygga anställningsvillkor«

 

 

Fler nyheter