På bara en månad har vi hunnit göra allt detta

När Skiftet lanserades i oktober var det det ambitiösa målet att en engagera en procent av Sveriges befolkning innan 2015 var slut. Men det gick mycket snabbare än så. Målet nåddes redan i april och snart ingår 128 000 människor i demokratinätverket. Det lägger grunden för att vi tillsammans ska kunna sätta demokratin i rörelse.

I synnerhet är det kampanjerna för billigare SL-kort och aborträtten som engagerar.

Vattenfallkampanj

När vi växer tillsammans är det fler som vill arbeta med oss. Tillsammans med Fossil Free Sverige och Greenpeace deltar vi nu i en kampanj ledd av Fossil Free för att det statliga energibolaget Vattenfall inte ska sälja sin miljöskadliga kolkraft.

Greenpeace inledde sin del av kampanjen med att tapetsera näringsdepartementet med banderoller.

Vattenfall-300x250

Vår första annons!

Över 39 000 människor har skrivit under protestlistan mot avgiftshöjningarna i Stockholms kollektivtrafik. Det var över 100 aktivister som pyntade in pengar till en helsideannons riktad mot trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamson. Vår första gemensamt finansierade annons gick i tryck i helgen och landade i närmare 40 000 hushåll i huvudstaden däribland Tamsons.

11031907_10155660014890647_3522031024034352133_n

TTIP-kampanjen gör skillnad

Skiftet har lagt mycket tid och energi på att göra det nästan ingen annan gör: granska handelsavtalet TTIP. Svensk media har helt enkelt inte granskat detta avtal så vi har lagt mycket tid på att läsa på och skriva. Men utan våra gemensamma ansträngningar hade väldigt få sett vilka problem som finns med avtalet.

Tillsammans med bland andra Jordens Vänner, Latinamerikagrupperna, Small One Develops och Klimataktion ordnade vi en demonstration i centrala Stockholm. Där visade vi också upp våra nya tjusiga skyltar som vi hade råd med tack vare donationer från skiftare.

11174506_10155597730435647_1779443824024358950_o

Fler bilder från demonstrationen finns här».

Många gillar MinKampanj

I mars lanserades MinKampanj, en sajt där vem som helst kan dra igång sina egna kampanjer och i april tog det verkligen fart.

Ämnena varierar allt från elever på en skola som inte vill att den ska stängas till en namninsamling om Stockholm maraton. Det var också här SL-kampanjen startade och som snart har 40 000 signaturer. Faktum är att hela 92 000 svenskar har använt MinKampanj antingen genom att skriva under eller genom att starta eget.

Vi har också gjort ett stort tekniskt framsteg som innebär att vi framtiden kan göra väldigt avancerade saker. Genom några knapptryckningar kan vi skapa lokala versioner av kampanjer – så att skiftare kan bli egna kampanjledare i sin kommun.

En anställd gör skillnad

I mars fick vi en stor donation från vår tyska systerorganisation Campact. Tack vare det har vi kunnat anställa en person, vilket i sin tur har gjort det mycket lättare att tillvarata många människors frivilliginsatser. Det handlar om alltifrån att hålla kontakt med andra organisationer, ta hjälp av engagerade reklamare och kontakter med tidningar.

Den stora donationen hade inte varit möjlig om inte tyskarna sett att Skiftets aktivister varit beredda att bidra med sina pengar.

Bli månadsgivare

Skiftet behöver pengar för att fungera och växa. Hela projektet finansieras fortlöpande av skiftarna själva. Tillsammans är vi över 500 som varje månad betalar in från några tior till några hundralappar. Det är enkelt, säkert och du kan själva bestämma hur mycket eller hur lite du vill bidra med. Alla donationer är viktiga.

Kan du pytsa in varje månad?

» Ja, jag blir månadsgivare

» Nej, men jag ger ger 50:-

Fler nyheter