KD:s smygangrepp på aborträtten måste stoppas

Den nyvalda KD-ledaren Ebba Busch Thor inledde sitt ledarskap med att utmana den fria aborträtten. Då handlade det om att tillåta vårdvägran – abortvägrande vårdpersonals åsikter ska få gå före människors rätt till abort.

Nu börjar också Stockholms landsting göra nedskärningar på abortklinker. Landstinget är gruvligt misskött – det märks i den fördyrade kollektivtrafiken och försenade sjukhusbyggen. Och Kristdemokraterna som styr Stockholm tillsammans med övriga alliansen, är inte sena att använda situationen för att angripa aborträtten bakvägen.

»Läs mer: Barnmorskorna: KD:s förslag är oetiskt

Ewa Franchell på Aftonbladets ledarsida skriver:

Landstinget rycker undan halva stödet till abortklinikerna och risken är nu att många lägger ner på grund av bristande lönsamhet. Patienterna kommer därmed att hänvisas till de stora sjukhusen som har mycket längre köer.

För den som vill ha en abort är tiden helt avgörande. Skillnaden mellan en enkel medicinsk abort och ett mer komplicerat ingrepp handlar om några veckor. En abort är ett akut ingrepp och då måste det finnas resurser för det.

Gör som över 35 000 andra – anslut dig till Skiftets kampanj mot angreppen på aborträtten. Det tar bara några sekunder att skriva under protestlistan. Tillsammans kan vi stå upp för den fria aborträtten.

»Skriv under nu!«

Fler nyheter