Birgitta Ohlsson: Gör hämndporren till sexualbrott

Hämndporr innebär att en person sprider nakenbilder olovligen på exempelvis internet. Det har, otroligt nog, varit i princip fritt fram under den nuvarande lagstiftningen då det främst hamnar inom upphovsrätten. Storbritannien införde nyligen ett förbud och i Sverige utreds frågan just nu.

Allt fler röster börjar höjas för att utredningen inte ska landa i en halvmesyr. Därför startade Hanna Gustafsson en kampanj för att hämndporr ska klassas som sexualbrott som över 1 300 har skrivit under.

Nu har Folkpartiets kanske mest välkända feminist, Birgitta Ohlsson, gått ut tillsammans med bland annat partiets rättspolitiske talesperson Roger Haddad att hämndporr ska klassas som sexualbrott:

I ett uppmärksammat fall uttryckte sig Göta hovrätt så här angående en 17-årig flicka vars bilder spridits ”det inom inte alltför snäva kretsar av befolkningen med tiden har blivit alltmer socialt accepterat att vara mycket öppen och utåtriktad avseende sina sexuella vanor” och sänkte sedan skadeståndet.

Problemet idag är att det inte finns en entydig lagstiftning, hämndporr faller under många olika lagar, vilket gör det svårt för offret att få upprättelse. Det handlar om integritet och rätten själv att få välja vem, hur och avgöra när någon ska få se en i en sexuell situation eller inte.

Vill du stå med Hanna Gustafsson och Birgitta Ohlsson mot hämndporren? Gör då som över 1 300 andra och skriv under kampanjen » Inför lagstiftning mot hämndporr.

Fler nyheter