TTIP-kritiken flyttar in i EU:s finrum

EU-kommissionen börjar få allt svårare att sy ihop handelsavtalet med USA, till vardags kallat TTIP. Allt eftersom detaljer ur avtalet har kläckt ut har protesterna vuxit. I helgen protesterade människor i 450 städer i Europa mot att avtalet riskerar ge storföretag en enorm makt att sätta sig över länders lagar.

»Agera: Det här är TTIP – och vad du kan göra för att stoppa det

Transatlantic Trade and Investment Partnerships mest kontroversiella del är den så kallade tvistlösningsmekanismen ISDS. Systemet skapades för att företag skulle kunna få kompensation om de förstatligades eller särbehandlades av regeringar utan fungerande rättsväsende. Istället har det missbrukats, och företag har vunnit de mest bisarra tvister.

»Läs mer: 7 fullständigt absurda fall där länder tvingades betala skadestånd till storföretag

Men protesterna finns inte bara på gator och torg. Kritiken har också flyttat in i Europaparlamentet. I synnerhet ISDS-klausulen i avtalet möter på motstånd. Det ska finnas insyn i rättsprocesserna och möjligheterna för företag att stämma stater ska minskas kraftigt.

– Det ska inte kunna begränsa eller hindra medlemsländerna från att anta lagar om miljö, sysselsättning eller socialpolitik, säger sysselsättningsutskottets tillförordnade ordförande, den svenska socialdemokraten Marita Ulvskog, till Aktuellt i Politiken.

»Läs mer: Socialdemokraterna tar till sig av TTIP-kritiken

EU-kommissionen och medlemsländernas regeringar ”börjar bli smått desperata”, enligt EU-experten Tommy Svensson som kommenterar den senaste tidens händelser i Aktuellt i Politiken. Uppenbart är också att avtalets förespråkare har en uppförsbacke eftersom de hade räknat med att avtalet skulle godkännas utan protester.

Har du inte anslutit dig till Skiftets kampanj mot TTIP är det dags! Tillsammans kan vi stoppa avtalet och förhindra att storföretag kan sätta sig över demokratiskt fattade beslut.

»Skriv under redan nu«

Fler nyheter