Sprida nakenbilder utan tillåtelse kan ge fängelse i Storbritannien

Det är en välkommen lag som trätt i kraft i Storbritannien nu i veckan. Den som sprider nakenbilder på en nuvarande eller tidigare partner utan tillåtelse kan åka på ett kännbart straff. Upp till två års fängelse finns på straffskalan.

Att folk fotar varandra i intima sammanhang är inget nytt. Att folk använder dem efter ett uppbrott för att jävlas med varandra är inte heller något nytt. Men genom nätet hamnar bilder och filmer på porrsajter, sprids och blir fullständigt omöjliga att bli av med.

Den feministiska folkbildaren Hanna Gustafson förklarade begreppet i en läsvärd krönika härom året:

Varför det kallas just ”hämndporr” är för att mönstret i dessa fall ofta är att den som skickar in bilderna till sidorna är offrets ex-pojkvän eller någon annan som offret gett de intima bilderna till under premissen att de är privata, och som efter att relationen spruckit spridit dem som hämnd.

På grund av samhällets skuldbeläggande av kvinnors sexualitet är det i synnerhet tjejer och kvinnor som drabbas. Eller som Metrokrönikören Jack Werner sammanfattade det:

Är jag rädd för att nakenbilder på mig ska läcka? De finns där ute, det är svårt att ha vuxit upp i den digitala bildens tidsålder utan att lämna avklädda spår efter sig. Men jag är en man. Det betyder att ingen tror sig ha något att tjäna på att läcka sådana bilder. Att de inte skulle förfölja mig i resten av mitt liv. Att få ens skulle vilja klicka på dem. Mitt svar blir nej. Ställ samma fråga till en kvinna i din närhet, och hennes svar kommer bli annorlunda.

I Sverige finns ingen liknande lagstiftning. Att sprida nakenbilder utan tillstånd kan fortfarande vara olagligt, men faller inom ett otydligt träsk av lagar som berör alltifrån förtal till upphovsrättsbrott.

I Storbritannien har man redan infört den nya lagen och den har nu trätt i kraft. I Sverige går det långsammare och processen behöver skyndas på.

»Skriv under Hanna Gustafssons namninsamling om du inte redan gjort det.«

Fler nyheter