SL höjer biljettpriserna – och anlitar konsulter för miljardbelopp

Moderaterna i Stockholms landsting vill höja biljettpriserna rejält för att täppa till stora budgethål. Samtidigt anlitas konsulter för miljardbelopp.

»Agera: Gör som snart 40 000 andra – skriv under mot dyrare resor

Under förra årets valrörelse var Stockholmsmoderaterna väldigt noga att påpeka hur välskött landstingets ekonomi var. Det fanns pengar till satsningar på tunnelbanan, sjukvården och ett gigantiskt motorvägsprojekt. Moderaterna blev omvalda i Stockholms landsting.

Nu väntar nedskärningar i landstingets tyngsta verksamhet: vården. I den andra stora verksamheten – kollektivtrafiken – kan vi räkna med samma recept. Motorvägen däremot tycks opåverkad av att landstinget går 870 miljoner back.

»Läs mer: Ekonomislarv sätter resenärerna i kläm – bokstavligen

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) medger att kollektivtrafikens ekonomi inte går ihop – och han har vetat om det sedan i alla fall år 2011. Dyrare biljetter och indragna buss- och tunnelbaneturer är hans medicin – ”det finns ingen annan utväg”, berättar han.

Tamsons passar på att skylla problemen på Socialdemokraterna, som förlorade makten i Stockholms landsting för snart nio år sedan.

»Läs mer: Därför är SL:s ekonomi så förbluffande misskött

Samtidigt som SL måste täcka upp ett budgethål på en miljard kronor anlitar man konsulter för 1,2 miljarder kronor per år. Kostnaderna har ökat med 40 procent sedan 2012, men när Dagens Arena kontaktar Tamson verkar hans stab inte ens känna till hur stor ökningen är.

»Agera: Gör som över 100 andra – pytsa in några kronor till en tidningsannons mot högre avgifter

Har du inte redan anslutit dig till kampanjen är det läge att göra som snart 40 000 andra och »skriva under protestlistan« mot höjda biljettpriser i kollektivtrafiken.

 

Fler nyheter