Nya KD-ledarens abortutspel möter alliansmotstånd

Den nyvalda KD-ledaren Ebba Busch Thor inledde sitt nya uppdrag med ett uttalande om att vårdpersonal ska få vägra utföra aborter. Nu möter hon motstånd inom alliansen.

Få har nog undgått Ebba Busch Thors utspel om vårdvägran. Som nyvald partiledare dammade hon av en förlegad profilfråga – vårdpersonal ska ha rätt att neka patienter abort.

Nu möter hon motstånd. Folkpartisten Birgitta Ohlsson skriver att det är ”obehagligt att KD igen gör samvetsfrihet till profilfråga”. Folkpartiets partiledare Jan Björklund säger att uttalandet är orimligt, och får medhåll av sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (FP). Även C-ledaren Annie Lööf tydliggör Centerpartiets hållning i frågan:

Uttalandet underminerar många års kamp för såväl kvinnors rätt som patientsäkerhet. Det är mycket bra att Björklund och Lööf med fler står upp mot dessa dumheter. Det är sannolikt att M-ledaren Anna Kinberg Batra kommenterar ämnet snart. Vi väntar med spänning.

» Bara under en kväll har över 9 000 människor skrivit under skiftaren Ylva Hellgrens kampanj mot inskränkningar i aborträtten. Om du håller med – anslut dig du också. «

Fler nyheter