Barnmorskorna: Oetiskt KD-förslag att vägra aborter

Nytillträdda KD-ledaren Ebba Busch Thor har redan stött på problem. Hennes utspel där hon naggar på aborträtten har inte bara retat upp samhället i stort, utan även allianskamraterna – och nu senast proffsen. Att vårdpersonal ska kunna vägra utföra aborter är ”en oetisk vägran”, skriver Barnmorskeförbundet i ett pressmeddelande.

»Agera: Skriv under mot Busch Thors inskränkning av aborträtten

Kristdemokraterna har under hela sin existens haft en högljudd falang av abortmotståndare, men under Göran Hägglunds år som ledare höll han dem kort. Så kort att de ibland talade om partisplittring.

Ebba Busch Thor tycks tillhöra den falangen – eller är i alla fall beredd att ge dem ökat inflytande.

»Läs mer: ”Ingen rättighet att bli barnmorska”

Men något förbud mot abort helt och hållet saknar stöd hos svenska folket, därför börjar abortmotståndarna smått. Med till synes ofarliga idéer som samvetsfrihet – att vårdpersonal ska ha rätt att vägra abort – börjar de nagga på människors rätt att göra abort.

Det är genom små steg de tänker förändra aborträtten. Och de är beredda att låta det ta lång tid. Men redan utspelet om abortvägran sätter vårdpersonalens personliga uppfattning över patientens rättigheter.

En sådan utveckling ”kan få allvarliga konsekvenser för kvinnors hälsa”, skriver Barnmorskeförbundet. Och de är inte ensamma.

Över 21 000 har på några dagar markerat att vårdvägran är oacceptabelt – så ta några sekunder och »skriv under protestlistan« du med. För aborträtten – fri från klåfingriga politiker.

Fler nyheter