Hårda biljettkontroller löser inte politikerslarv

På bara någon vecka har över 25 000 personer gjort en gemensam protest och genom en namninsamling har de sagt Nej till dyrare SL-kort. Bakgrunden är att Moderaterna som styrt Stockholms landsting i åtta år har låtit SL missköta sin ekonomi, och nu behöver de täppa till ett hål på 500 miljoner kronor som du kommer att få betala genom höjda priser.

AGERA>> Nej till dyrare SL-kort!

Idag erfar Dagens Nyheter att SL tänker ta till med hårdhandskarna genom att masskontrollera biljetterna hos resenärerna på utvalda tunnelbanelinjer i Stockholm. Detta kommer att kosta 4,4 miljoner kronor och sker utöver de 39 miljoner kronor de redan betalar till ISS för att göra samma sak.

SL kommer att lägga 45 miljoner på att kontrollera resenärerna, vilket motsvarar cirka 50 000 månadskort. Biljettkontroller är i grunden bra, men de kommer inte att täppa till budgethålet på 500 miljoner för det är alldeles för stort. Ökade priser kommer inte täcka kostnaderna, man behöver täppa igenom hålen i det såll som är SL:s budget istället.

AGERA »Nej till dyrare SL-kort«.

Ett annat sätt är att sänka priset så att fler har råd med biljetter. Men det är inte åt det hållet landstingsmoderaterna jobbar. Tidigare har de aviserat en höjning av SL-korten för att täppa till budgethål till följd av dåligt skött ekonomi. Om de skulle ta ut allt på att höja månadskortet så skulle det innebära en höjning av kortet med 160 kronor, det innebär att månadskortet kommer att kosta 950 kronor per månad. Och de som redan redan lever med små marginaler kommer att drabbas värst.

Thomas Silvander, ansvarig för biljettkontrollen på SL, säger till Dagens Nyheter:

Vi vill också uppmärksamma betalande resenärer att vi faktiskt bryr oss om dem så de känner att de får valuta för pengarna.

SL betalar redan ISS 39 miljoner kronor per år för att utföra biljettkontroller, att starta masskontroller är alltså att få ”valuta för pengarna”.

Ute i landet arbetar folk tillsammans för att visa sitt missnöje mot landstingsmoderaterna. Detta genom en massiv namninsamling med över 25 000 namnunderskrifter som visar Moderaterna att det inte är okej att vi ska betala för deras uselt skötta ekonomi. Vill du ansluta till dem?

Skriv under här och säg Nej till dyrare SL-kort!

Fler nyheter