Skolbolagen hittar nya sätt att mjölka skolan på pengar

Svenska skolor får ersättning för varje elev oavsett om skolan är fristående eller kommunal. Idag skriver Dagens Nyheter om något vi andra redan visste om – att vinstdrivande friskolor utnyttjar systemet. De kommunala skolornas uppdrag är att ge utbildning till alla som så önskar, medan fristående skolor får bestämma dimensionerna av sin egen verksamhet.

DN erfar att de dyraste gymnasieutbildningarna gör att skolorna får hög ersättning för eleverna, något kommunernas skattebetalare står för, men de ger dem mindre kostsam utrusning. Det framgår inte var ”överskottet” tar vägen så ni får spekulera i det själva. DN skriver:

Men flera fristående skolor får ersättningen utan att behöva lägga ett enda öre på kostsam utrustning.

/…/

Genom att byta ut traktorer och skogsmaskiner mot kurser i paddling och hundträning kan skolorna dra in miljontals kronor på några få elever.

/…/

Samtidigt står det skolorna fritt att strunta i de kurser som kräver dyra maskiner och reparationer eftersom det bara krävs en handfull obligatoriska kurser inom inriktningen skog.

DN:s granskning visar att bara 4 av 20 friskolor med skogsinriktning har utbildningar för exempelvis maskinförare.

I stället utbildar skolorna eleverna i äventyrssporter eller till att arbeta på hunddagis

Det bisarra är att de inte bryter mot någon regel eller lag. Vi har berättat att Sveriges skolmarknad är en ganska speciell marknad, att vi ens har en skolmarknad är unikt. Tidigare har det varit två länder som tillåtit att skattepengar går till vinstdrivande skolor, men Chiles senat röstade i vintras för att avskaffa det. Sverige är ensamt kvar.

Friskolornas intåg på den svenska skolmarknaden gav aktörer med vitt skilda motiv. Vinstmotiverade fristående skolor vill helst ge ”tillräckligt” god kvalitet, men inte mer än så eftersom kvalitet kostar och de kan inte ta betalt för det.

Svensk skola har inte haft någon tillsyn. Svenska skolelevers resultat sjunker i internationella jämförelser, samtidigt som vi har en oreglerad skolmarknad med vinstdrivande friskolor som sparar in på kvalitetenplundrar sina egna bolag medan ungdomarna sätts i hundkurser.

Nu tror politikerna att skolans problem går att lösa med att betygsätta tioåringar.

Vi håller inte med, vi vill att politikerna ska fixa problemen i den svenska skolan och det är inte att betygsätta tioåringar! Skriv under >>här<<

 

Fler nyheter