Din insats gjorde skillnad: Ingen utvisning till Nordkorea

kimseger3

17-åriga Kims öde har engagerat många. Hans flykt från världens värsta diktatur borde ha inneburit ett självklart uppehållstillstånd, men på grund av inkompetens och slarv fick Migrationsverket för sig att han kom från Kina. Och beslutade att han skulle utvisas dit. Och i Kina finns inga regler mot att skicka Nordkoreaner till Nordkorea.

De tusentals aktivister som utgör Skiftet engagerade sig. Inom kort hade över 21 000 människor skrivit under protestlistan. Tillsammans skickade vi över 7 600 mejl till Migrationsverket. Kampanjen plockades upp i internationella medier och i Sydkorea protesterade såväl nyhetsprogram som människorättsaktivister.

Med strålkastaren på sig kunde Migrationsverket inte längre slarva – och inte förlita sig på det skandalomsusade företaget Sprakab för att avgöra var folk kom ifrån. Sprakab, som gång på gång gjort undermåliga analyser av hur asylsökande pratar, har fått Migrationsverket att skicka dem till fel hemländer.

Idag fick vi det glädjande mejlet från Kim advokat att utvisningen är inställd:

Stort tack till er alla för era insatser (hoppas jag inte har glömt någon nu). Vi som jobbar med ärendet funderar på att skapa opinion för att få Migrationsverket att bevilja honom uppehållstillstånd i Sverige. Vi vore mer än tacksamma om ni kan hjälpa oss med det.

De svenska myndigheterna har förstått att de inte kan slarva när de hamnat under luppen. Folkligt tryck fungerar. Det är bedrövligt att det ska behövs för rättssäkerhet, men om det är vad som krävs så ska vi vara stolta.

Dessvärre är inte frågan avgjord. Även om Kim inte längre kommer utvisas till Kina där han riskerar skickas till Nordkorea, så kommer en ny prövning behövas. Kim har inte det uppehållstillstånd han har rätt till.

Det bästa vi kan göra för Kim, medan hans jurister driver den rättslig processen, är att hålla uppe trycket på Migrationsverket så de vet att de inte kan slarva. Så kan Kim slippa världens värsta diktatur och en säker död.

»Har du inte redan tagit några sekunder och skriv under kampanjen är det hög tid nu«

Fler nyheter