Åtta saker alla bör veta om Norwegianstrejken

Det var i lördags som samtliga 700 piloterna inom Norwegians dotterbolag NAN gick ut i strejk och kräver kollektivavtal och anställning i Norwegian istället för hos NAN. Norwegian vill ha ställda i separata bolag, och det innebär att Norwegian kan säga upp avtalet när de vill, och då förlorar piloterna både jobb och kollektivavtal. Norwegian tvingar samtidigt cirka 800 kabinanställda vara hemma utan lön.

>> Agera: Gör som 1 500 och skriv under för piloters rätt till trygga anställningsvillkor och flygsäkerhet för oss alla.

1. Osäkra flyg är dyrt på riktigt

I dagsläget är det 700 piloter som tar strid för anställningsvillkor, trygghet och flygsäkerhet genom strejk. Under strejkens förlopp tvingar Norwegian samtidigt att cirka 800 kabinanställda vara hemma utan lön. Norwegians presschef, Charlotte Jacobsson Holmbergh, kommenterar till SVT:

Ska man ha ett konkurrenskraftigt företag måste man skära i kostnader.

Det är alltså billigare att ha piloter anställda i dotterbolag med kontrakt som lätt kan sägas upp. Värt att ta strid för flygsäkerheten då lågpris på anställdas villkor hotar säkerheten.

2. Därför går Svenska pilotföreningen ut i strejk

Nästan alla Norwegians piloter i Sverige har gått ut i strejk av sympati för de norska, även danska flyg ställs in. För Sveriges del innebär det att ett fåtal flygningar inom Sverige kommer att genomföras, någon som skulle drabba cirka 35 000 resenärer. Även flygbolaget Ryanairs piloter tar ställning mot Norwegians agerande.

3. Norwegian försöker splittra strejken

Under pågående strejk tar Norwegian ytterligare ett steg mot att infektera konflikten. Igår klockan 15:30 stoppade Norwegian sin aktie på Oslobörsen. 22 minuter senare startade de tre nya dotterbolag dit personal från Sverige, Norge och Danmark ska överflyttas.

Norwegian skriver i ett pressmeddelande:

Norwegian har hela tiden varit inställda på att hitta en lösning med NPU och Parat, men ledningen varken vill eller kan överlåta åt en grupp anställda att ta över styrningen av Norwegian.

Detta ses som ett försök att splittra kåren, och är inte ett steg i rätt riktning om man vill lösa en konflikt.

4. De försöker sedan med ”strejkbryteri”

Genom att ta in piloter från Spanien tolkas Norwegians agerande som ett försök till ”strejkbryteri”. Det kostar nämligen att ha flygplan som står på marken, och när cirka 35 000 resenärer resa påverkas går det nästan att börja räkna på hur mycket det här kostar Norwegian. Detta agerande ser inte så bra ut för deras vilja att lösa konflikten dock.

5. Sen skyller de på SAS

Norwegians VD söker fog för bolagets agerande genom att skylla på att SAS gör likadant. Att skylla på SAS är betydligt enklare än att börja ta i frågan om trygga anställningsvillkor och flygsäkerhet.

6. Resenärer får betala själva

På Norwegians hemsida framgick det att resenärer själva får stå för mat, dryck och hotell, när de egentligen skall erbjuda kuponger till resenärerna. Detta stred dock mot EU-förordningen och nu riskerar Norwegian en stämning från Konsumentverket.

Norwegian gör allt för att slå ifrån sig all eventuell kompensationsersättning. De vill nämligen inte ge någon kompensation till resenärer, det är dock något som inte går att avgöra på förhand, menar Maja Lindstrand på Konsumentverket.

7. Norwegian vill verkligen ha bemanningsföretag

Norwegian skriver i ett pressmeddelande:

Etableringen av de nya bolagen Pilot Services Norway, Pilot Services Denmark och Pilot Services Sweden är ett försök att ge piloterna i varje enskilt land att själv påverka sin framtid.

Kort sagt: de tänker fortsätta ta strid för dåliga anställningsvillkor och mot flygsäkerhet.

8. VD:n dumpar aktier

Sedan i lördags när strejken bröts ut har Norwegians grundare och VD, Björn Kjos, dumpat aktier för närmare 380 miljoner kronor. Anledningen till detta är oklart då DI.se inte kunnat nå Kjos för en kommentar.

>> Agera: Gör som 1 500 och skriv under för piloters rätt till trygga anställningsvillkor och flygsäkerhet för oss alla.

Fler nyheter