31 företagsledare vill fortsätta exportera vapen till Saudiarabien

Idag skriver inte mindre än 31 företagsledare på DN-debatt om hur vår trovärdighet som handelspartner hotas ifall vi säger upp det handelsavtal som möjliggör vapenexport till Saudiarabien.

Det finns flera problem med debattartikeln. För det första nämner artikelförfattarna, lämpligt nog, inte att det rör sig om ett avtal som handlar om vapenexport. Istället nämns andra avtal som rör bland annat IT-frågor. Det handlar alltså inte om att helt bryta kontakten med Saudiarabien utan vi har andra handelsavtal med landet och kommer så fortsätta att ha, vilket de här företagsledarna inte vill låtsas om.

Men någonstans bör det finnas en moralisk smärtgräns när det kommer till att exportera vapen till en av världens mest brutala diktaturer där kvinnor behandlas som andra klassens medborgare, och där bloggare med fel åsikt piskas som straff.  Det här är dock något som de här företagsledarna inte bryr sig nämnvärt om istället målas ett katastrofscenario upp om vad som händer ifall vi slutar ge en brutal diktatur vapen.

Debattartikeln i all ära men kanske har efterspelet varit snäppet värre. De berörda skribenterna har efter debattartikeln bokstavligen gått under jord och gjort sig oanträffbara för media. Dessutom tar klädföretaget H&M, vars ordförande Stefan Persson skrev under debattartikeln, avstånd ifrån den och menar att han skrev under den som privatperson. Nu visar det sig dessutom att Jacob Wallenberg varit med och organiserat allt. De har alltså bara gjort som han har sagt.

Så nu har de tagit ställning i en djupt infekterad fråga och vill inte ens prata om det. Dessutom tar ett av företagen direkt avstånd. Lägg därtill att de inte ens tar upp att det rör sig om vapenexport.

Vems trovärdighet som står på spel är väl ganska klart.

Eller hur?


Om du vill att vapenexporten till Saudiarabien ska upphöra – skriv på här.  

Fler nyheter