V kräver att Saudi-avtalet rivs upp

Vänsterpartiet pressar regeringen att inte förlänga det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien. Partiet förbereder nu en omröstning om att avveckla avtalet.

Miljöpartiet vill inte ha något militärt samarbete alls, medan Socialdemokraterna fortfarande inte gett tydliga besked – och de måste komma överens senast i maj. Då kommer avtalet förlängas, omförhandlas eller avslutas.

S-kvinnor, Socialdemokrater för tro och solidaritet, SSU och Grön Ungdom har tydligt krävt att samarbetet ska avbrytas. Även ett flertal miljöpartister har riktat skarp kritik mot avtalet.

Nu förbereder Vänsterpartiet en motion med kravet att avsluta det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien, som ska läggas i samband med regeringens årliga skrivelse om vapenexport. Hans Linde, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, utvecklar:

– Vi tycker i Vänsterpartiet att det är orimligt att Sverige har ett militärt samarbetsavtal med en diktatur, ett land som utmärker sig genom kvinnoförtryck och brott mot de mänskliga rättigheterna.

Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har ännu inte gett besked om hur de kommer att ställa sig till Vänsterpartiets motion. Folkpartiet väljer istället att lägga en annan motion med stärkta demokratikriterium som gör det omöjligt att ha avtal som vi nu har med Saudiarabien.


En av Skiftets aktivister har startat en kampanj mot vapenexporten till Saudiarabien – skriv under och anslut dig du också.

Fler nyheter