Protester i Sydkorea mot Sveriges utvisning av nordkoreanske Kim

Kim är 17 år och har flytt jordens värsta diktaturstat: Nordkorea. Han lyckades ta sig över gränsen till Kina och under de kommande månaderna vidare till Sverige. Till våren fyller han 18 och riskerar utvisas.

»Agera: Hjälp till att stoppa utvisningen

Sverige utvisar inte människor till Nordkorea. Inte heller Kim ska skickas dit, för Migrationsverket har fått för sig att han kommer från Kina. Eftersom han saknar id-handlingar har de svenska myndigheterna gjort en språkbedömning.

unnamed
Demonstration utanför svenska ambassaden.

Till sin hjälp har Migrationsverket det skandalomsusade Sprakab, ett gäng språkkonsulter som ljuger om sina kunskaper – som är så undermåliga att de emellanåt riskerar utvisa människor till fel länder. De har samtalat med Kim och kommit fram till att han är från Kina.

Väl i Kina kommer myndigheterna lätt upptäcka att Kim kommer från Nordkorea. Och Kina utvisar människor till Nordkorea hejvilt.

»Läs mer: Kims berättelse

unnamed5
Protestlista överlämnas till svenska ambassaden.

I Sydkorea tar man utvisningar till Nordkorea på stort allvar. Var och varannan människa har släktingar som hålls fångna i diktaturen i norr. Där har Kims öde blivit en stor nyhet – den som talar koreanska kan ta del av det här mindre smickrande nyhetsinslaget om svensk migrationspolitik.

unnamed4
Stopp.

Bilderna här kommer från förra veckans demonstration utanför den svenska ambassaden i Seoul. De markerar tydligt att det räcker med barn i de nordkoreanska fånglägren.

Tillsammans har vi drivit kampanj i snart två veckor för att få Kim att stanna. Vi har fått internationella medier att rapportera om motståndet och vi har tillsammans har vi skickat en bra bit över 7 000 mejl till Migrationsverket.

Medial uppmärksamhet gör det svårare för Migrationsverket att slarva och komma undan med det. Det är därför viktigt att vi tillsammans fortsätter markera parallellt med den juridiska processen.

Har du inte redan anslutit dig till kampanjen är det hög tid nu. Ta några sekunder att skriva under namninsamlingen för att visa att du står med Kim.

Fler nyheter