Kristdemokrat ger Björklund underkänt

Efter att Folkpartiet och Moderaterna förslagit betyg i årskurs fyra har bland annat Skolinspektionen, lärarfacket och forskare kritiserat förslaget. Nu går även en kristdemokrat ut med svidande kritik mot Björklund. 

Vi har tidigare rapporterat om att Jan Björklund vill införa betyg i fjärde årskursen – trots kritik från en samlad forskarkår. Det framstod då som att betygsfrågan riskerar att splittra Alliansen.

Kristdemokraterna hade redan tidigare sagt att de är beredda att lyssna på uttalanden från olika myndigheter och göra en avvägning framöver, samtidigt som de var noga med att påpeka att förslaget inte var deras. Centerpartiet gjorde samma sak.

Nu kritiserar Lennart Bondeson, kommunalråd för Kristdemokraterna i Örebro, tidiga betyg i en debattartikel på Nerikes Allehanda. Där skriver han att Björklund måste lägga ner förslaget och pekar på att många tunga organisationer kritiserar det.

Han fortsätter:

Så därför behöver Jan Björklund och Allianspartierna omedelbart slänga betygsfrågan i papperskorgen och i stället stödja en bred parlamentarisk skolpolitik. Skolan behöver nu arbetsro, inga flera omfattande skolreformer – för att de som redan har införts ska få tid att genomföras och positiv effekt.

Vi ger Bondeson en eloge för att han vågar ta en öppen debatt och att han vädjar till Björklund och Folkpartiet att omvärdera sin hållning. Det ska bli intressant att se vad Centerpartiet har att säga i frågan.

Det är tydligt att allianspartierna har känt av kritiken från myndigheter och svenska medborgare – som dig! Detta är ett klockrent bevis på att vi tillsammans kan sätta press på politikerna att omvärdera sina förslag. Så om du inte redan gjort det – anslut dig till kampanjen mot betygshetsen du också.

Fler nyheter