Kims utvisning till Nordkorea skjuts upp

Det är en seger för Kim och alla som engagerat sig för honom. Migrationsverket har beslutat att skjuta upp utvisningen av den nordkoreanske sjuttonåringen Kim, rapporterar Sveriges Radio. Migrationsverket kommer nu göra om språkprövningen.

Kan skickas till Kina

Sverige utvisar inte människor till Nordkorea, men eftersom Kim saknar id-handlingar har Migrationsverket anlitat det skandalomsusade företaget Sprakab för att avgöra var Kim kommer ifrån. De har, trots hans nordkoreanska dialekt och obefintliga kunskaper i kinesiska bestämt att han kommer från Kina. Det är också dit utvisningen var planerad. Men kinesiska myndigheter skickar utan vidare eftertanke tillbaka människor till Nordkorea – där hårda straff, fångläger eller rentav döden väntar.

Kampanj

Trycket på Migrationsverket har varit hårt – engagerade jurister, demonstrationer utanför svenska ambassaden i Seoul, internationella medier, tiotusentals signaturer och en bra bit över 7 000 mejl från Skiftets aktivister till Migrationsverket har gjort det svårare att komma undan med slarv som kan kosta människor livet.

Usel prövning

För slarv är det bästa sättet att beskriva Migrationsverkets agerande. Sprakab har gång på gång avslöjats med att ljuga om sina språkförmågor och människor har utvisats till fel länder efter deras bedömningar. I höstas sände Uppdrag Granskning ett helt avsnitt om företaget.

Nu verkar Migrationsverket insett att Kim nog inte är från Kina trots allt och blåser av utvisningen för stunden. Kan de konstatera att han är från Nordkorea kan han inte utvisas, vilket innebär att han kan stanna i Sverige.

Kampen fortsätter

Vi håller tummarna. Och fortsätter hålla uppe trycket. Har du inte redan anslutit dig till Skiftets kampanj för Kim kan du enkelt skriva under namninsamlingen nedan. Då får du också nyhetsuppdateringar på mejl och konkreta saker du kan göra för att rädda Kim från att skickas till världens värsta diktaturstat.

Fler nyheter