Feministisk utrikespolitik är inte att sälja vapen till Saudiarabien

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) klargjorde att Sverige ska driva en ”feministisk utrikespolitikDet vill säga, mer fokus på kvinnors roll i konflikter.  Samtidigt kan de inte bestämma sig om de ska sluta sälja vapen till en av världens brutalaste diktaturer, Saudiarabien, som behandlar kvinnor som andra klassens medborgare.

Fina ord i all ära men konkret handling väger tyngre och det går inte att förena en feministisk utrikespolitik med vapenhandel till en brutal diktatur. I skrivande stund är Socialdemokraterna splittrade i frågan. Detta samtidigt som regeringskollegan Miljöpartiet säger nej och de båda partierna har ett kongressbeslut på att inte sälja vapen till diktaturer.

Vissa miljöpartister går så långt att hävda att om avtalet förlängs måste partiet lämna regering. Då har de gett alldeles för mycket eftergifter, låter det.  Lägg därtill att det numera finns en riksdagsmajoritet för att häva avtalet då både Folkpartiet och Vänsterpartiet också vill avsluta det. Trots allt det här verkar det vara ett svårt beslut, i synnerhet för Socialdemokraterna, att fatta.

Egentligen är det enkelt. Antingen står man för, även i handling, att föra en feministisk utrikespolitik eller så visar man att det bara är ord – och väljer profit före mänskliga rättigheter.


 

Skriv på den här kampanjen om du också vill stoppa vapenexporten till Saudiarabien.

Fler nyheter