Det handlar om barn för fasen

Ensamkommande flyktingbarn kommer ofta hit helt utan någon som helst kontakt med landet och med ett helt bagage med traumatiska upplevelser. Att de är extremt sårbara råder det således inget tvivel om.

För några dagar sedan var vi många som äcklades av två ordningsvakters brutala övervåld mot en nioårig pojke på Malmö central där de bland annat dunkade hans huvud i golvet ett antal gånger. Det ledde bland annat till en snabbt startad kampanj mot övervåld och en demonstration nästkommande dag, i Stockholm och i Malmö.

Pojken som blev utsatt var just ett ensamkommande flyktingbarn och hade flytt från ett boende avsett för såna barn.

Malmöpolisen, en poliskår förövrigt känd för att ha upprättat ett register baserat på etnicitet (det så kallade romregistret), var snabba med att genom sin presstalesman helt fria vakten från brott. Bara så där. Vidare var de inte bekymrade över att de två barn som greps i måndags och blev utsatta för övervåld numera är försvunna. Så här svarade Malmöpolisens Anders Lindskog:

De här två är ett par i högen av alla som är lysta.

Ett uttalande de fick kritik för. Rättsexpert Sven Erik Alhem kallade det förnedrande för barnen. Lindskog var inte färdig utan fortsatte:

De är nu efterlysta.

[…]

Vad jag har hört drog de som en avlöning.

Var de befinner sig har vi ingen aning om, vi vet inte var vi ska leta. Om de är i landet eller om de dragit till Danmark, det har vi inte en susning om.

Barn blir en i högen och är efterlysta vilket brottslingar brukar vara. Inte barn. Någon sökinsats pågår inte heller. Och dessutom har en av dem fått huvudet dunkat i golvet av vår ordningsmakt.

Barn. Kom ihåg det.

Uppdatering: Malmöpolisen viker sig för påtryckningarna och börjar nu söka efter de försvunna barnen.

Fler nyheter